Hrvatska, Nekategorizirano

Poziv na Drava Art Biennale 2017: Voda u javnom prostoru grada

Drava Art Biennale 2015
Drava Art Biennale 2015

Drava Art Biennnale 2017. u fokusu ima vodu u kontekstu javnog prostora grada: Koliko (ne)prisustvo vode oblikuje gradsko tkivo, koji su mogući smjerovi razvoja grada ako razmišljamo o elementu vode u javnom prostoru, do koje mjere je voda bitan element u konstruiranju identiteta nekog grada?

Drava Art Biennale kao projekt Muzeja grada Koprivnice započet je još 2003. godine prvo kao Drava Art Annale Koprivnica, no 10 godina kasnije dobija karakter bijenala.
Prošli Drava Art Biennale iz 2015. također je problematizirao vodu kao političko pitanje – privatizaciju vode i vodu kao zajedničko dobro kroz multimedijalne radove i interdisciplinarne prakse.
Drava Art Biennale 2017, nastavlja problematizirati temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava, no sada u kontekstu javnog prostora grada:

„Koliko (ne)prisustvo vode oblikuje gradsko tkivo, koji su mogući smjerovi u kojima se grad razvija ako razmišljamo o elementu vode u javnom prostoru, do koje mjere je voda bitan element u konstruiranju identiteta nekog grada?

Uz prisustvo rijeka, jezera, slapova, potoka koji oblikuju identitet grada, život i sadržaj grada oblikuje i infrastruktura izvora pitke vode, česmi (kao punktova vode kao javnog dobra), fontana (reprezentativnih punktova koji utječu na arhitektonsku prepoznatljivost grada), starih bunara kao nekadašnjih mjesta socijalizacije, a na kvalitetu javnog prostora i života uvelike utječe slobodni besplatni pristup pitkoj vodi.
Javni prostor urbanog tkiva mjesto je dodira fizičkog, psihološkog, arhitektonskog, socijalnog, političkog, a svaki izlazak umjetnosti u javni prostor poziva na sudjelovanje i pripadanje.“

Drava Art Biennale 2015
Drava Art Biennale 2015

Drava Art Biennale 2017 obuhvaća skupnu izložbu u Galeriji Koprivnica (13.-29.10 2017.) te u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku (tijekom 2018.).

Radove za skupnu izložbu odabrati će peteročlani kustoski tim kojeg čine Ana Kovačić, Helena Kušenić, Valentina Radoš, Tanja Špoljar i Maša Zamljačanec.
Umjetnici u projektu mogu sudjelovati slanjem prijave s najviše dva autorska rada u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza. Rok za prijavu radova je 30. lipnja, a više informacija o prijavama potražite na Drava Art Biennale 2017.

U sklopu manifestacije održat će se i brojne radionice, aktivnosti, performansi i umjetničke akcije- sve na temu vode. Prva od aktivnosti je predavanje o mitskim vodenim bićima Podravine koje će na Svjetski dan voda, 22. ožujka, održati kustosica i etnologinja Marija Mesarić.

Preuzeto sa portala: Tris.com.hr