EHO, Nekategorizirano

Ekonomsko osnaživanje žena

zene_crIstaknuto je kako borba za osnaživanje žena i ostvarenje rodne ravnopravnosti nailazi na niz prepreka, uključujući rodne stereotipe i društvene norme koje podržavaju koncentraciju žena u zdravstvenim i društvenim sektorima, neravnopravan položaj na radnom mjestu, kao i veći obim neplaćenog rada koji obavljaju žene.

Unatoč postojanju međunarodnih standarda rada o jednakosti plaća, rodni jaz u plaćama koji trenutno iznosi 23%, ustraje u svim zemljama, prenosi Vox Feminae.

Članice UN-a okupljene na zasjedanju Komisije izrazile su zabrinutost zbog toga, ali i malih plaća koje mnogim ženama nosu dostatne niti za dostojanstven život. Zaključni dokument stoga ističe kako se obvezuju na implementaciju politika o jednakosti plaća, i to kroz društveni dijalog, kolektivno pregovaranje, evaluaciju radnih mjesta i reviziju plaća u odnosu na rod.

Komisija poziva i na jačanje napora kako bi se ostvarila veća ravnopravnost na upravljačkim pozicijama. Zaključci stoga podvlače i važnost jednake pristupačnosti plaćenog roditeljskog dopusta za majke i očeve, kao i promicanje korištenja dopusta za očeve, kako žene ne bi u startu bile u lošijoj poziciji zbog trudnoće i majčinstva.

– Nikada nije bilo isprike za nejednakosti koje postoje. Sada vidimo zdravu netoleranciju prema nejednakosti koja izrasta u čvrstu i pozitivnu promjenu – kazala je izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka.

U svrhu ekonomskog osnaživanja žena CSW predlaže: povećanje fleksibilnosti na radnom mjestu, olakšavanje dojenja za majke koje rade, razvoj infrastrukture i tehnologije, osiguravanje financijski dostupnih ustanova za skrb o djeci i drugim članovima kućanstva kojima je potrebna njega te prilagodbu obrazovnog sustava kako bi se trudnim adolescenticama i samohranim majkama omogućilo da završe obrazovanje. Naglašava se nadalje razvoj i implementacija politika protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, a Komisija prepoznaje i važnost dostupnosti i pristupačnosti uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja kako bi žene u potpunosti mogle participirati u radnoj snazi.