Nekategorizirano, Svijet

Ekstremna desnica spašava Europu i izbjeglice

izbjeglice_crIdentitetski pokret je u Njemačkoj osnovan 2012. i to isprva samo kao grupa na Facebooku. Ta grupa je vrlo brzo dobila veliki broj sljedbenika. Danas se govori o „pokretu” koji u „državotvornom narodu” vidi samo etničke Nijemce, a ne građane njemačke države koji imaju njemačko državljanstvo. Za državotvorni narod kao „zajednicu porijekla, kulture i solidarnosti” ne može biti proglašen bilo tko, nego, kako to tvrde identitarci, može biti samo zajednica „etnokulturnog kontinuiteta”.

Ovaj pokret tvrdi da je u Europi na djelu „zamjena stanovništva” pripadnicima imigrantskih grupa, posebno tijekom izbjegličke krize, i da toj pojavi treba stati na put, piše DW.

Andreas Peham, istraživač Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora i stručnjak za desni ekstremizam, kaže za DW da se, iako identitarci tvrde da nisu ni rasisti ni nacisti nego samo patrioti, na njihovim skupovima u Austriji redovno mogu vidjeti neonacisti „poznati vlastima”. On dodaje da u Austriji identitarci podržavaju desničarske stranke kao što je FPÖ, a u Njemačkoj stranku AfD (Alternativa za Njemačku).

Ovaj pokret je nedavno pokrenuo veliku akciju prikupljanja novca za “pomorsku misiju” kojom će „prepriječiti put brodovima nevladinih organizacija koje prevoze izbjeglice iz Afrike u Europu”. Identitarci tvrde da nevladine organizacije „ne prezaju ni od suradnje s krijumčarskim bandama” pri „prijevozu tisuća ilegalnih Afrikanaca na europski kontinent”.

– Time su NVO postale dio trgovine ljudima i posla s doseljavanjem. Vrijeme je da tim kriminalcima stanemo na put – poručuju identitarci.

U akciji prikupljanja novca nazvanoj „Defend Europe” dosad je sakupljeno više od 166.000 dolara od preko 2.000 donatora. Već je iznajmljen brod „C-Star” čija je posada prošlog tjedna uhićena u Famagusti na Sjevernom Cipru kada se zaustavila zbog tankiranja goriva. Ubrzo su pušteni, a brod je, prema tvrdnjama identitaraca, krenuo ka talijanskoj Cataniji.

Nejasan je razlog uhićenja mada ciparski mediji javljaju da kapetan broda nije imao uredne papire. Isto se čulo iz Egipta gdje je brod nedavno zaustavljen na prolasku kroz Sueski kanal. Drugi mediji pišu da su na brodu bili ilegalci pa da je optužba glasila – krijumčarenje.

Među privedenima je bio i švedski vlasnik broda Thomas Egerstrom. Prema pisanju medija, on nudi usluge osiguranja, između ostalog oružanu zaštitu brodova zbog mogućih napada pirata. Navodno mu je od početka bilo poznato kome i zašto iznajmljuje brod – i sam Egerstrom je blizak ideologiji identitaraca. U posadi su navodno sedam tamilskih mornara, kapetan i pomoćnik, od kojih je jedan bivši parlamentarni suradnik austrijske Slobodarske stranke (FPÖ).

Pripadnici pokreta bi svojim brodom htjeli otploviti do libijske obale i tamo „raskrinkati pravu djelatnost nevladinih organizacija” te „pomoći libijskoj obalskoj straži” i “učiniti sve što je potrebno kako bi bila spriječena smrtonosna ilegalna migracija u Europu”. Međunarodno su odlično povezani, pa su tako u svibnju talijanski i austrijski identitarci ometali isplovljavanje jednog broda humanitarne organizacije iz luke u Cataniji.

Identitarci su, kako pišu na svojoj internetskoj stranici, spremni spašavati izbjeglice u nevolji, ali i da ih potom vrate u Afriku umjesto da ih prevezu do Europe kao što to čine NVO. Čitava akcija bi bila dio njihove misije „Obrana Evrope”. Oni kontinent brane prije svega od doseljavanja muslimanskih imigranata, i smatraju da će ovi prije svega u Njemačkoj, ako se nastavi dosadašnja izbjeglička politika, potisnuti etničke Nijemce u toj mjeri da će etnički Nijemci u budućnosti postati „manjina u vlastitoj zemlji”, ili možda sasvim iščeznuti.

Andreas Peham smatra da identitarci nastoje proizvesti „spektakularne slike” kako bi utjecali na javno mnijenje, te da ova akcija ima prije svega „simbolički značaj”. On primjećuje da Identitetski pokret ima svoje vjerne pristalice na internetu, ali da je izvan virtualnog sveta prilično beznačajan.

U Cataniji, kako piše austrijski Kurir, na identitarce su čekali Martin Sellner, jedan od vodećih ljudi austrijskog ogranka, Nijemac Danijel Fis kao i Lauren Southern i BrittanyPettibone, poznata lica američke alternativne desnice. Pettibone je na Twitteru izvijestila da se u međuvremenu vratila u SAD te da je u Cataniji „izvještavala” o misiji „Defend Europe”.

Politički mainstream redovno svrstava identitarce u desno ekstremne ili neonacističke grupe. Savezni ured njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka je 2016. ovaj pokret uvrstio na listu organizacija koje drži pod prismotrom.