Nekategorizirano, Svijet

Izbjeglice se iz Njemačke vraćaju kućama

Promjena smjernica u izbjegličkoj politici primjetna je i po povećanom broj osoba kojima nije dozvoljen ulazak u Njemačku
Promjena smjernica u izbjegličkoj politici primjetna je i po povećanom broj osoba kojima nije dozvoljen ulazak u Njemačku

– Njemačku je dobrovoljno ili prisilno napustilo gotovo 80.000 osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom, javlja dnevnik Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na informacije BAMF-a.

Od toga je 55.000 osoba Njemačku napustilo dobrovoljno uz financijsku pomoć vlasti. Pritom se uglavnom radi o osobama sa zapadnog Balkana koje nemaju perspektivu ostanka u Njemačkoj. Primjetan je i porast broja Afganistanaca koji se vraćaju dobrovoljno, prenosi SEEbiz.

Prema istim podacima, gotovo 24.000 osoba je protjerano. Promjena smjernica u izbjegličkoj politici primjetna je i po povećanom broj osoba kojima nije dozvoljen ulazak u Njemačku. U prvih 11 mjeseci ove godine ulazak u Njemačku onemogućen je 20.000 osoba.

U cijeloj 2015. taj je broj s devet tisuća bio osjetno niži. Njemačka je do veljače produljila izuzeće prakticiranja Schengenskog sporazuma na kopnenoj granici s Austrijom gdje saveznoj policiji odnedavno pomažu i bavarske kolega čime je omogućena intenzivnija kontrola pograničnog prometa. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) oštro je kritizirala praksu financijskog pomaganja povratka u domovinu što se posebice odnosi na izbjeglice s Balkana.