Nekategorizirano, Svijet

Pojačana migracija u Njemačkoj

Najveći broj viza dodijeljen je državljanima Sirije
Najveći broj viza dodijeljen je državljanima Sirije

– U prva tri tromjesečja je diljem svijeta izdano 70.000 useljeničkih viza na temelju spajanja obitelji, stoji u priopćenju ministarstva.

To je osjetno više nego u 2015. kada je cijele godine izdan otprilike isti broj viza, a 2014. je ukupni broj izdanih viza iznosio 50.000. Najveći broj viza dodijeljen je državljanima Sirije a taj broj bi, prema procjenama, bio znatno viši da njemačka vlada u ožujku 2016. nije uvela zakon po kojem osobe koje nemaju trajni politički azil nego samo izbjeglički status s ograničenim vremenskim trajanjem, nemaju pravo u Njemačku dovesti članove obitelji. To pravilo međutim vrijedi samo dvije godine i ne pogađa one koji su u Njemačku stigli prije toga datuma što se odnosi na većinu od oko 500.000 sirijskih izbjeglica koliko ih je stiglo u tijeku najjačeg izbjegličkog vala u drugoj polovini 2015., prenosi SEEbiz.

No do početka 2016. je Sirijcima u pravilu bio dodjeljivan status ratnih izbjeglica, bez vremenskog ograničenja, koji uključuje pravo na spajanje obitelji. Kršćansko socijalna unija (CSU) traži mjere kojima bi se onemogućio dolazak dodatnih migranta iz kriznih regija.

– Njemačka se mora suočiti s tim da će uskoro ovamo kroz pravilo spajanja obitelji stići mnogo više osoba nego što ih je stiglo tijekom izbjegličkog vala – rekao je potpredsjednik Bundestaga Johannes Singhammer (CSU).