Nekategorizirano, Svijet

Europa u karanteni skromno obilježava 75. godišnjicu pobjede nad nacizmom

Zemlje diljem Europe spremaju se za skromne proslave Dana pobjede nad fašizmom, 75. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, nakon što su brojne važne obljetnice otkazane zbog globalne pandemije koronavirusa.

U Berlinu su u petak planirani veliki javni događaji kod Brandenburških vrata i drugih povijesnih mjesta u njemačkoj metropoli, sa stotinama tisuća ljudi koji su trebali prisustvovati ceremoniji. Međutim, javna obilježavanja su otkazana početkom travnja, a sredstva su uložena u digitalnu proslavu obljetnice.

Danu pobjede u petak će nazočiti njemački čelnici. Predsjednik Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel trebali bi položiti vijence na spomen obilježju žrtvama rata i diktature u središnjem Berlinu, zajedno s drugim visokim dužnosnicima.

Velika Britanija također je imala velike planove za obilježavanje 75. godišnjice, uključujući i paradu kraj Buckinghamske palače, no većina događaja je odgođena, otkazana ili se održava online.

Očekuje se da će Westminsterska opatija održati virtualnu službu zahvalnosti od podneva, dok će britanske radiopostaje u 9 sati navečer pustiti snimljeni govor kraljice Elizabete, točno 75 godina nakon što se njezin otac Đuro VI. 1945. godine obratio naciji radijskim govorom.

Tradicionalne komemoracije povodom Dana pobjede u Francuskoj također će se održati u smanjenom opsegu zbog koronavirusa.

Predsjednik Emmanuel Macron trebao bi predsjedati ceremonijom kod Slavoluka pobjede u Parizu s visokim vojnim dužnosnicima, no svečanost je zatvorena za javnost.(Hina)