EHO, Nekategorizirano

Europske snage solidarnosti: više od 138 milijuna EUR za potporu volonterskim aktivnostima mladih u 2022.

Europska Komisija je objavila Poziv na podnošenje prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2022. godinu. Proračun na razini Europske unije za aktivnosti solidarnosti za 2022. godinu iznosi gotovo 139 milijuna eura, a Hrvatskoj je na raspolaganju više od 1,4 milijuna eura, navodi se na stranici www.europskesnagesolidarnosti.hr.

Poziv mladima pruža niz mogućnosti za sudjelovanje u inspirativnim i osnažujućim projektima koji promiču solidarnost na terenu. Sudjelovanjem u Europskim snagama solidarnosti mladima će se pružiti prilika da se uključe u akcije solidarnosti u prioritetnim područjima kao što su borba protiv klimatskih promjena i zelena tranzicija, digitalna transformacija, društveno uključivanje, zaštita europske kulturne baštine te promicanje zdravog stila života.

Po prvi put poziv Europskih snaga solidarnosti 2022. uključuje i Europsko volontersko tijelo za humanitarnu pomoć. Rokovi za pozive padaju između 23. veljače i 4. listopada 2022., ovisno o vrsti aktivnosti.

Svako javno ili privatno tijelo može podnijeti zahtjev za dodjelu financijskih sredstava uz pomoć nacionalnih agencija Europskih snaga solidarnosti, koje imaju sjedišta u svim državama članicama EU-a i zemljama izvan EU-a koje sudjeluju u programu (Islandu, Lihtenštajnu, Turskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji). U Republici Hrvatskoj sjedište se nalazi unutar Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Skupine mladih koje su registrirane na portalu Europskih snaga solidarnosti mogu izravno podnositi zahtjeve za dodjelu financijskih sredstava za projekte solidarnosti koje su sami oblikovali i sami ih provode.

Tijekom 2022. Europske snage solidarnosti snažno će poduprijeti Europsku godinu mladih, inicijativu predstavljenu u govoru o stanju Unije u rujnu 2021. U okviru Europske godine mladih nastojat će se postići sinergije i komplementarnost s drugim programima Unije za mlade u okviru različitih politika, kao što su programi ruralnog razvoja namijenjeni mladim poljoprivrednicima, programi za istraživanja i inovacije, mjere kohezijske politike i mjere za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući programe EU-a međunarodnog utjecaja ili transnacionalnog karaktera.

Europske snage solidarnosti temelje se na postignućima koja su ostvarena u više od 25 godina europskih programa u području mladih i solidarnosti, posebno na uspjehu Europske volonterske službe, inicijativi Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a i prethodnom programu Europskih snaga solidarnosti (2018. – 2020.).

Europske snage solidarnosti provode se u Hrvatskoj od 2018. godine. Od 208. do 2020. hrvatski su korisnici za projekte imali na raspolaganju 4,2 milijuna eura, a ugovorili su gotovo 90% posto sredstava. U programu je sudjelovalo 2.500 domaćih i stranih sudionika, a među njima je bilo više od polovice mladih s manje mogućnosti. Europska Komisija je ove godine objavila prvi Poziv na podnošenje prijedloga u novoj generaciji programa Europske snage solidarnosti 2021. – 2027. u travnju 2021. S proračunom većim od milijardu eura za razdoblje 2021. – 2027., oko 275 000 mladih imat će priliku volontirati ili pokrenuti vlastite projekte solidarnosti i tako humanitarno djelovati te pomoći u rješavanju problema u društvu.

Na mrežnim stranicama programa Europske snage solidarnosti dostupne su informacije o proračunu, savjetovanju projektnih prijedloga, edukativnim aktivnostima umrežavanja, poveznice na prijavne obrasce i upute za njihovo ispunjavanje, odgovori na često postavljana pitanja i sve druge važne informacije.

Vodič kroz program Europske snage solidarnosti 2022.

Godišnji program rada za 2022.