Hrvatska, Nekategorizirano

Otvoren program “Europske snage solidarnosti” za volontiranje i rad mladih u EU

Na fotografiji (D) dobitnica nagrade Melani Boris.  foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ
Na fotografiji (D) dobitnica nagrade Melani Boris. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ

“Europske snage solidarnosti” novi je program Europske unije za razdoblje 2018.-2020. koji omogućuje mladima do 30 godina da volontiraju, stažiraju ili rade u Europi na projektima pomoći zajednici, za što je izdvojeno 340 milijuna eura uz sudjelovanje 100.000 mladih volontera, a koji je službeno otvoren u utorak u Zagrebu, prenosi Hina.

“Ovakvi projekti doprinose razvijanju europskog zajedništva, a ako se ispravno usmjeravaju na korist država članica, mogu doprinijeti i smanjivanju razlika između država članica. Projekt mlade upoznaje s drugim državama, razvija njihova mišljenja, stvara poznanstava i pomaže u stjecanju radnih iskustava uz istovremeno davanje doprinosa lokalnim zajednicama”, rekao je predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Milošević.

Riječ je o projektima poput pomoći pri sprječavanju prirodnih katastrofa ili obnovi nakon katastrofa, pomoći u centrima za tražitelje azila ili rada na različitim društvenim izazovima i socijalnim pitanjima koja izgrađuju zajednice.

“Mladi kroz projekte pomažu osobama koje su u nepovoljnom položaju ili potiču solidarnost na razini lokalnih, regionalnih i europskih zajednica, općenito na razini cijelog društva”, rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) Antonija Gladović.

Program “Europske snage solidarnosti” zamjenjuje i nadograđuje Europsku volontersku službu, komponentu programa Erasmus+, koja je 22 godine omogućavala mladima u Europi da volontiraju u svojim zajednicama.

Na fotografiji nagrade dodjeljene  volonterima. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ/
Na fotografiji nagrade dodjeljene volonterima. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ/

Oko 400 mladih Hrvata otišlo volontirati u inozemstvo, 2000 stranaca volontira u RH

Hrvatska u volonterskim programima sudjeluje desetak godina. Oko 400 mladih Hrvata otišlo je volontirati u inozemstvo, dok je 2000 stranih volontera došlo u Hrvatsku, a neki su i trajno tu i ostali.

Organizatorica volontera u Eko centru Latinovac Danijela Beretin, koja radi na području Požeško-slavonske županije, kaže kako su do sada imali oko 20 projekata i preko 150 mladih volontera iz različitih zemalja.

“Aktivnosti u koje uključujemo volontere povezane su s održivim razvojem i zaštitom okoliša, kao i interkulturalnim učenjem. Želimo pružiti nove aktivnosti djeci i mladima na tom području, stoga volonteri rade sa školama i organiziraju razne radionice gdje prezentiraju svoje zemlje, jezik, kulturu i pripremaju hranu te tako djeci i mladima pružaju nova iskustva i znanja”, objasnila je Beretin.

Početkom listopada ove godine, Europski parlament i Vijeće usvojili su Uredbu o Europskim snagama solidarnosti za razdoblje 2018.-2020., za što je na europskoj razini izdvojeno 340 milijuna eura kako bi 100.000 mladih moglo sudjelovati u projektima više od 6.000 organizacija. Nakon 2020. godine, predlaže se proračun od 1,26 milijardi eura, čime bi se omogućilo sudjelovanje 350.000 mladih volontera.

Za hrvatske projekte pripremljeno 4,5 milijuna eura

Za hrvatske projekte u ovom razdoblju odvojeno je 4,5 milijuna eura, a do sada su zaprimili 19 projektnih prijava, dok je 800 mladih Hrvata ušlo u registar volontera.

Sanja Posavec iz AMPEU objašnjava kako se proces prijave odvija putem interneta, čime osoba ulazi u registar volontera, a zatim organizatori volontiranja odabiru prijavljene i sami ih kontaktiraju. Dodaje kako je najčešće riječ o organizacijama civilnog društva, ali sudjeluje i mnogo javnih ustanova poput jedinica lokalne samouprave, domova za starije i nezbrinute, dječjih domova, škola i Crvenog križa.

Na fotografiji volonterke iz organizacije Hrvatska škola Outward Bound. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ/
Na fotografiji volonterke iz organizacije Hrvatska škola Outward Bound. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ/

Programi traju od dva do 12 mjeseci, a najčešće godinu dana. Volonterima dodatna znanja nisu potrebna, ali moraju biti odgovorni, spremni učiti i raditi na stranim jezicima.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević programe naziva “uvjetno volonterskim”, jer su volonterima plaćeni put, smještaj, zdravstvena skrb i dnevnice.

Izabrani najinkluzivniji Erasmus+ projekti u području mladih

Na službenom otvaranju programa dodijeljene su i nagrade za najinkluzivniji Erasmus+ projekt u području mladih. Treće mjesto ostvarila je organizacija Hrvatska škola Outward Bound za projekt “Colours of Europe”, gdje je riječ o razmjeni mladih iz Hrvatske, Moldavije, Portugala i Francuske, a zastupljeni su mladi iz SOS Dječjih sela Hrvatska.

Drugu nagradu dobila je Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom (Zamisli) za projekt “Podrška studentima s invaliditetom”, a najboljim projektom ocijenjen je “Open Your Heart” Udruge udomitelja i obiteljskih domova “Nada” Ivanec, čija su tema bile migracije i mladi bez pratnje koji se nalaze u Hrvatskoj.