Aktivizam, Nekategorizirano

Volonteri u Murteru dobili svoj spomenik

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta postavila je Spomenik volontiranju, novu drvenu umjetničku instalaciju koja promiče volonterizam i solidarnost. Udruga je to napravila uz pomoć kratkoročnih volontera iz različitih dijelova Europe u sklopu projekta “Stone & Sail Extravaganza 2020” i Europskih snaga solidarnosti. Oni su na instalaciju upisali svoja imena, kao i imena prethodnih volontera Argonautinih projekata kojih je za sada čak 117!

Spomenik čini peterokutna drvena instalacija, visoka 5 metara te 6 klupa s urezanim “hashtag” oznakama, promovirajući tako arheološko nalazište Colentum, otok Murter, solidarnost, volontiranje i program ESS (Europske snage solidarnosti).

Spomenik je izrađen po ideji razvojne direktorice udruge Argonauta, Ivone Jadrić, a prema skici akademske kiparice Carle Radnić. Postavljen je na poluotoku Gradina i dostupan svima da uživaju u vremenu provedenom pod visokim stablima, razmišljajući o svim volonterima koji su uložili svoje vrijeme i trud da učine nevjerojatne stvari u lokalnoj zajednici otoka Murtera.

Spomenik je podignut u njihovu čast, kao i u čast svih koji su do sada dali svoj doprinos cijelom projektu Colentum, prvoj arheološkoj plaži u Hrvatskoj koja se nalazi upravo na poluotoku Gradina gdje je spomenik postavljen.

Uz udrugu Argonauta na ovom su projektu sudjelovali i lokalni murterski brodograditelj Milan Jadrešić koji je izradio spomenik te Vedranko Juraga koji je pomogao pri rukovanju trupcima.

Fotografije Spomenika volontiranju pronađite u privitku, a više informacija na www.argonauta.hr i www.colentum.info.