EHO, Nekategorizirano

Svečano otvoren Društveni centar Jedro u Murteru

Centar su otvorili načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i voditeljica projekta Ivona Jandrić

U četvrtak je svečano otvoren Društveni centar Jedro u Murteru u zgradi Općine Murter Kornati. Ovaj je društveni centar u Murteru rezultat provedbe projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (85%) i bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 1.999.243,34 kuna, navodi se u priopćenju udruge Argonauta.

Njime se funkciju stavlja do sada neiskorišteni javni prostor u vlasništvu Općine Murter Kornati u koji je uloženo više od 350.000,00kn, a kojim se proširuje raspon usluga od općeg interesa za lokalnu zajednicu. Uz to se stvaraju i preduvjeti za održivi društveno-razvojni rad sukladan potrebama današnjeg vremena.

Vizija Društvenog centra Jedro je da, između ostalog, postane i coworking centar koji će biti prezentiran putem međunarodnih kanala coworking centara u svijetu.
Također, u sklopu projekta, u društvenom centru će se uspostaviti sustav administracije korištenja prostora; bit će izrađene upute, opis ponuđenih usluga i pravilnik o korištenju coworking prostora, sustav evidencije te praćenje korištenja prostora i opreme.

Radi epidemiološke situacije, broj uzvanika bio je ograničen na predstavnike partnera i suradnika projekta, ali se zato nadamo da ćemo vrlo brzo u novi društveni centar u Murteru primati i ugostiti sve zainteresirane za konstruktivno korištenje ovog prostora na korist cijele lokalne zajednice.

Svečano otvorenje pozdravom je otvorio načelnik Općine Murter-Kornati, Toni Turčinov riječima: „Društveni centar Jedro još je jedan u nizu vrijednih projekata za našu lokalnu zajednicu, a njegova se vrijednost ogleda ponajviše u tome što će aktivne udruge kojih je u našoj Općini zaista mnogo, dobiti prostor i uvjete da i dalje unaprjeđuju svoj rad i djelatnosti kojima se bave.“

Voditeljica projekta DC Jedro i razvojna direktorica udruge Argonauta Ivona Jandrić koja je i nositeljica projekta sve prisutne upoznala s fazama provedbe koje su već završene, kao i o daljnjim koracima koji će se u sklopu ovog projekta poduzimati.

„U sklopu projekta zaposlili smo tri nove koordinatorice udruga KUU Zaokret, Latinsko idro i Ogranak Matice hrvatske Murter i već smo u zajedničkom radu i suradnji na ovom projektu ostvarili rezultate u smislu razmjene ideja, kapacitiranja, ali i novih zajedničkih projekata koji će dati vjetar u leđa daljnjem razvoju civilnog društva u Murteru. Zaista se veselim vidjeti što će nam sve još zajednička suradnja i ovaj projekt donijeti.“- istakla je voditeljica Jandrić.

Ovo je otvorenje bilo i prilika da se svim uzvanicima predstave i dva projekta čiji su temelji postavljeni upravo kroz projekt DC Jedro, u razgovorima i suradnji mnogobrojnih partnera koji sudjeluju u njegovoj provedbi. Tako je Ranko Milić, predstavnik CEDRA-e Split predstavio pilot projekt kolaborativne, kružne, regenerativne ekonomije u Općini Murter Kornati, a arhitekt Hrvoje Bota projekt Insularium – jadranski centar za održivi razvoj otoka i priobalja na brdu Raduč.

Bilo je izrazito ugodno na okupu vidjeti predstavnike Općine Murter Kornati, udruge Argonauta, Zaokret, Latinsko idro, Murterske poklade, Ogranak Matice hrvatske Murter, Dramski amateri Murter, CEDRA-e te Sveučilišta u Zadru koji su svojim angažmanom i entuzijazmom pridonijeli uspješnosti ovog projekta koji će trajati do svibnja iduće, 2022. godine – zaključuje se u priopćenju.

Svečano otvorenje Društvenog centra Jedro sufinancirano je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.