EHO, Nekategorizirano

Kulturni život u Murteru sve je bogatiji

Iako se nalazimo u vremenima u kojima je druženje s publikom uživo postalo luksuz, Društveni centar Jedro iz Murtera usprkos svim izazovima novog normalnog uspješno podiže kulturni život u Murteru. To čini aktivnostima koje okupljaju publiku najrazličitijih interesa, a u isto vrijeme pokazuju bogatstvo lokalnih, mladih i entuzijastičnih snaga ovoga otoka, navodi se u priopćenju Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta”.

Društveni centar Jedro aktivirao se kroz istoimeni projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a okuplja lokalne murterske udruge kako bi zajedničkim snagama podigli svoje kapacitete i u isto vrijeme nudile aktivnosti Murterinima koje će ih obogatiti i pružiti kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Tako su DC Jedro i njegove partnerske udruge protekli tjedan ponudili čak tri aktivnosti za koje je zavladao veliki interes bez obzira što su bile održane u online okruženju.

Četvrtak, 18.3. bio je posebno plodan jer se na društvenim stranicama održavala prava kulturna večer u kojoj su se slavile dvije umjetnosti; glazbena i spisateljska. Kulturna udruga Zaokret ponudila je tu večer svoju Malu školu gitare u kojoj je aktivni član udruge i frontmen grupe MSAQ Mate Skračić sve zainteresirane upoznavao s blues ritmovima na gitari. Link https://www.youtube.com/watch?v=QWVM1D7HXJc.

Isti dan je Ogranak Matice hrvatske u Murteru ugostio mladu lokalnu spisateljicu Antonelu Bokan koja nam je podijelila svoja razmišljanja o spisateljskoj djelatnosti, svojim uspjesima, projektima i izazovima na svom profesionalnom putu. Link https://www.youtube.com/watch?v=50xvMJa15-0

Prvi dan proljeća u Murteru bio je rezerviran za aktivnost koju je nudila udruga Latinsko idro, odnosno online radionicu u kojoj su polaznici škole Malog Latinskog idra sve zainteresirane učili kako napraviti dva mornarska čvora; pašnjak i muški uzao. Link https://www.youtube.com/watch?v=gqpJl51ftF4

Uz ove aktivnosti se već od siječnja svaki tjedan održavaju i online tečajevi španjolskog i talijanskog jezika u realizaciji nositeljice ovog projekta, udruge Argonauta tako bez ikakve sumnje možemo zaključiti kako sadržaja, za sad u online okruženju, u Murteru zaista ne nedostaje!

Bilo je veliko zadovoljstvo vidjeti interes Murterina za sadržaje koje su im ponudile njihove lokalne udruge, a dobra strana ovih novih online vremena je ta da je i šira publika mogla uživati u kulturi otoka Murtera. Zapisi ovih radionica ostaju trajno zabilježeni na youtube kanalaima ove tri udruge, KUU Zaokreta, Ogranka Matice hrvatske u Murteru te Latinskog idra, a za mjesec travanj sve ove udruge već planiraju nove, također vrlo zanimljive aktivnosti! – zaključuje se u priopćenju.

………………………………………………
Projekt JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj je odobren u sklopu poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.