Nekategorizirano, Svijet

Europski parlament povodom obilježavanja Dana žena podsjeća na značaj žena u politici

1551734658.8113Međunarodni dan žena se obilježava u cijelom svijetu te slavi društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 2019., Europski parlament stavlja naglasak na žene u politici. Time se želi naglasiti ogroman doprinos koji žene daju u politici na europskoj i nacionalnoj razini te povećati prisutnost žena na visokim menadžerskim funkcijama, a posebice poziva žene na glasanje i kandidaturu na sljedećim europskim izborima, prenosi Ekovjesnik.

Europa se ponosi svojom poviješću punoj žena koje su se zauzele za svoja prava. Sufražetkinje u Ujedinjenom Kraljevstvu i skandinavskim zemljama vodile su kampanje za pravo na glasanje početkom 20. stoljeća. Danas se borba za jednakost nastavlja, čak i ako su žene osvojile birališta i radna mjesta. Aktivizam koji vode žene donosi promjene diljem Europe. Pokret #MeToo protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja samo je najnovije poglavlje u toj borbi.

Jednakost spolova jedno je od temeljnih načela Europske unije. U današnjoj se Europi žene nalaze na najvišim političkim funkcijama, a Europski parlament se bori kako bi se osiguralo da se čuju glasovi žena. Simone Veil, poznata feministkinja i ikona europske borbe za prava žena, 1979. godine postala je prva izravno izabrana predsjednica Europskog parlamenta koja se posvetila zaštiti ženskih prava u Francuskoj i u EU-u. Nicole Fontaine postala je druga predsjednica 1999. godine.

 

Odbor Europskog parlamenta za ženska prava i jednakost spolova promiče jednaku zastupljenost, jednake plaće i financijsku neovisnost žena. No, na tome je potrebno i dalje raditi. Žene čine samo 36 % zastupnika u Europskom parlamentu, što je još uvijek više nego u mnogim nacionalnim parlamentima diljem Europe, pa tako i u Hrvatskom saboru. Naime, žene u Saboru čine svega 19 posto zastupnika, što Hrvatsku stavlja daleko iza ostalih zemalja koje smatramo razvijenima u pogledu sudjelovanja žena u javnom životu. Hrvatska se sa svojih 19 zastupnica trenutno nalazi na 97. mjestu u svijetu – poziciji koju dijeli sa Saudijskom Arabijom.

Europski parlament stalno poziva na uravnotežene izborne liste na europskim izborima te potiče političke skupine na donošenje strategija rodno osviještene politike.

Međunarodni dan žena se obilježava u cijelom svijetu te slavi društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Europski parlament stoga ovogodišnji Međunarodni dana žena, 8. ožujka, obilježava predstavljanjem sljedećih osam jakih žena koje su se – svaka na svom području, uspješno borile za svoja uvjerenja:

Yelena Georgievna Bonner
Shirin Ebadi
Rita Levi-Montalcini
Rigoberta Menchú Tum
Liv Johanne Ullmann
Ingrid Betancourt
Barbara Hendricks
Anna Lindh

 

Europski parlament