Nekategorizirano, Stajališta

Europski sud odlučio da Poljska mora legalizirati istospolna partnerstva

Poljska je prekršila pravo na poštivanje privatnog života tako što nije zakonski priznala istospolna partnerstva, objavio je u utorak Europski sud za ljudska prava, stvarajući pritisak na novu vladu Donalda Tuska da brzo izmijeni zakon.

Desetero Poljaka tvrdilo je da većina članica Vijeća Europe omogućuje istospolnim parovima da se vjenčaju ili registriraju partnerstvo i da su prema tome u neravnopravnom položaju u području oporezivanja, socijalnih prava i obiteljskog zakona.

“Poljska država nije ispunila dužnost da tužiteljima osigura specifičan pravni okvir za priznavanje i zaštitu istospolnog partnerstva”, priopćio je sud.

“Taj je propust rezultirao nemogućnošću tužitelja da reguliraju fundamentalne aspekte njihovih života i prekršio njihovo pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života”.

Slučaj datira iz vremena vlasti nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) koja je završila u ponedjeljak nakon što je parlament potvrdio novu proeuropsku vladu Donalda Tuska.

PiS kaže da proširivanje braka i omogućavanje gay parovima da usvajaju djecu prijeti tradicionalnoj obitelji i šteti djeci te da podučavanje o LGBTQ temama u školama seksualizira djecu.

Tusk je u kampanji najavio da će njegova stranka uvesti istospolno partnerstvo i da je to pitanje prioritetno.

Presude Europskog suda za ljudska prava su obvezujuće za članice Vijeća Europe.

(Hina)