Nekategorizirano, Stajališta

Europski uhidbeni nalog nije obvezujući

Ako se opći zatvorski uvjeti smatraju problematičnima, , uhidbeni nalog može se ignorirati.
Ako se opći zatvorski uvjeti smatraju problematičnima, , uhidbeni nalog može se ignorirati.

Takva je odluka izrečena u dva slučaja koji se odnose na muškarce koji žive u Njemačkoj, a čije izručenje traže njihove domovine.

U jednom slučaju Mađarska je izdala nalog za uhićenje muškarca zbog navodne dvije provale i krađe. Drugi slučaj se odnosi na Rumunja kojega traže tamošnje vlasti zbog odsluženja zatvorske kazne jer je vozio bez vozačke dozvole.

Njemački sud koji je razmatrao njihove slučajeve zaključio je da bi ti muškarci mogli biti suočeni s nehumanim ili ponižavajućim zatvorskim uvjetima u svojim domovinama, gdje su zatvori većinom prepuni.

Nakon toga je poslao upit Europskom sudu pravde može li Njemačka odbiti provesti uhidbeni nalog u takvim okolnostima.

Suci sa sjedištem u Luxembourgu presudili su da država može donijeti odluku da neće provesti europski uhidbeni nalog ako ima “dokaze o stvarnom riziku od nehumanog ili ponižavajućeg postupanja” prema zatvorenicima u zemlji u kojoj je nalog izdan.

Ako se opći zatvorski uvjeti smatraju problematičnima u toj zemlji, uhidbeni nalog može se ignorirati samo ako postoje “dokazi za vjerovanje da će pojedinac u pitanju biti izložen takvom riziku”, priopćio je sud.

Država koja razmatra uhidbeni nalog – u ovom slučaju Njemačka – mora zatražiti od vlasti koje su ga izdale – Mađarske i Rumunjske – da joj hitno dostave sve potrebne informacije o zatvorskim uvjetima.

Ako te informacije nisu pružene u “razumnom roku”, nalog se ne treba provesti, zaključili su suci.

Ovaj je slučaj uslijedio nakon odluka Europskog suda za ljudska prava posljednjih godina da prepuni zatvori u Mađarskoj i Rumunjskoj krše temeljna prava zatvorenika.(HINA)