Aktivizam, Nekategorizirano

Filmske večeri u Močvari: Dnevnik Diane Budisavljević

Filmske večeri u Močvari: Dnevnik Diane Budisavljević, utorak, 18. veljače 2020. u 19:30 – 22:30, Trnjanski nasip bb, 10000 Zagreb.

Film Dane Budisavljević o njenoj prezimenjakinji apsolutno je obilježio filmsku 2019. osvojivši sve relevantne domaće filmske nagrade, ali i zdušno odobravanje publike. Nakon trijumfa na posljednjoj Puli film o od službene povijesti prešućenoj heroini iz doba NDH-a Diani Budisavljević ovog se siječnja okitio i nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film.

Ovaj igrano-dokumentarni hibrid govori o ženi koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila tisuće srpske djece iz ustaških logora, a službeni su je narativi do sada uspješno zaobilazili kojem god režime da su gradili spomenik. Osim igranih dijelova u kojima se rekonstruiraju ključne situacije za Dianinu akciju izvlačenja djece, film donosi i svjedočenja sada već ostarjelih muškaraca i žena koje je Budisavljević spasila iz logora, kao i arhivske snimke iz samih logora nastale u produkciji Hrvatskog filmskog slikopisa, službene filmske kuće NDH-a.

O projektu kojeg je spremala cijelo jedno desetljeće govorit će nam redateljica Dana Budisavljević, a o pretvaranju zaboravljene ikone u ženu od krvi i mesa glumica Alma Prica koja je u filmu utjelovila Dianu. Damama će se pridružiti i povjesničar i filmski kritičar Silvestar Mileta koji je za potrebe pripreme filma zaronio u potisnute slojeve naše prošlosti u kojoj se često slavi one kojih bi se trebalo sramiti, a srami onih koji su odlučili ostati ljudi.

Gosti: Dana Budisavljević (Zagreb), Alma Prica (Zagreb), Silvestar Mileta (Zagreb)
Moderira: Višnja Vukašinović (Split/Zagreb)

Trailer: