Hrvatska, Nekategorizirano

Priprema se virtualni muzej o Diani Budisavljević

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” imat će svoju TV premijeru 22. travnja čime će se obilježiti sjećanje na proboj posljednje grupe zatočenika iz Jasenovca, a ekipa upravo radi na novom projektu “Od filma do muzeja”, virtualnom muzeju posvećen toj velikoj humanitarki.

Iz Hulahopa su najavili da će film imati svoju televizijsku premijeru na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, za dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike tog ustaškog logora, a istu večer bit će prikazan i na prvom programu Radio Televizije Srbije.

Virtualni muzej će predstaviti dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tijekom višegodišnjeg povijesnog istraživanja i rada na filmu, a dovršetak projekta planiran je za jesen.

“Dnevnik Diane Budisavljević” igrano-dokumentarni je film “o najboljim ljudima u najgorim vremenima”, među kojima je svakako bila Diana Budisavljević koja je s nekolicinom prijatelja organizirala akciju kojom je do kraja Drugog svjetskog rata od sigurne smrti spašeno više od 10.000 djece.

Naslovnu ulogu glumi Alma Prica, nagrađena Zlatnim Orionom na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima te nagradom Jutarnjeg lista Zlatni studio.

Glume još Igor Samobor, Mirjana Karanović, Livio Badurina, Areta Ćurković, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Urša Raukar i Vilim Matula.

“Dnevnik Diane Budisavljević” premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je nakon osmominutnog pljeska publike osvojio čak šest nagrada, među kojima i najvažniju – Veliku Zlatnu arenu za najbolji film.

Dosad mu je dodijeljeno ukupno 15 nagrada, igrao je u kinima širom Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine gdje ga je pogledalo više od 65 tisuća ljudi.

“Značajan interes iskazala je i srednjoškolska publika u Hrvatskoj, no zbog epidemije izazvane koronavirusom, film će u školske klupe čim se situacija normalizira”, kažu iz Hulahopa, koji je producirao film u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. (Hina)