Nekategorizirano, Svijet

Fond za humanitarno pravo iz Beograda podnio kaznenu prijavu zbog ratnog zločina u Škabrnji i Nadinu

Masovna grobnica Škabrnja, foto: opcina-skabrnja.hr
Masovna grobnica Škabrnja, foto: opcina-skabrnja.hr

Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beogarada je dana 21. studenoga 2017. godine Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) podnio kaznenu prijavu protiv šestorice identificiranih i nekoliko neidentificiranih pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne obrane (TO), zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin (Hrvatska) u studenome 1991. godine.

U današnjem priopćenju priopćenju FHP-a stoji sljedeće /

“Naime, JNA je, zajedno sa TO Benkovac, dana 18. studenog 1991. godine ušla u selo Škabrnja u općini Zadar. Po ulasku u selo, srušili su Crkvu Blažene Djevice Marije, a nakon toga su na različitim mjestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubijeno je još sedmoro civila.

Ubojstva na obje lokacije odigrala su se po istom obrascu – civili zatečeni u kućama, izvođeni su uz psovke i uvrede van, gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine. Većina ubijenih bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna.

Za zločine počinjene u selima Škabrnja i Nadin pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju su na višegodišnje kazne zatvora osuđeni Milan Martić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina) i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine. Pred sudom u Srbiji ni jedan pripadnik JNA ili TO nije odgovarao za ove zločine”.

 

Izvor: Documenta