Nekategorizirano, Svijet

Glasači diljem SAD-a iskazali potporu zaštiti prava žena na pobačaj

EPA

Glasači diljem SAD-a u utorak su iskazali potporu pravu žena na pobačaj, pri čemu su tri države glasanjem na izborima podržale zaštitu prava na pobačaj, dok su birači u izrazito konzervativnom Kentuckyju odbili ustavni amandman čiji je cilj bio onemogućiti zaštitu prava na pobačaj.

U saveznoj državi Michigan birači su usvojili ustavni amandman koji jamči pravo na pobačaj s gotovo 55 posto, podaci su tvrtke Edison Research. Oni su podržali inicijativu kojom se pobačaj proglašava pravom zaštićenim državnim ustavom. Parlament u toj državi kontroliraju republikanci, a guverner je demokrat.

Glasači u Kaliforniji i Vermontu također su velikom većinom odobrili da se pravo na pobačaj doda u ustave njihovih država.

Birači u Kaliforniji, najnapučenijoj saveznoj državi, taj su prijedlog usvojili velikom većinom glasova.

Istodobno je 51 posto birača u Kentuckyju odbacilo ustavni amandman čiji je cilj onemogućiti zaštitu prava na pobačaj. Slično su u kolovozu odlučili glasači konzervativnog Kanzasa, odbivši prijedlog kojim se htjelo izbrisati prava na pobačaj iz državnog ustava.

Kentucky je prva američka država koja je pitanje prava na pobačaj stavila na glasanje dok se istodobno u državi provodi gotovo potpuna zabrana pobačaja, uz iznimke u rijetkim i hitnim medicinskim slučajevima.

Glasanje je otvorilo put ponovnoj mogućnosti realizacije pobačaja i nastavka pružanja medicinskih usluga u dvjema državnim klinikama.

Vrhovni sud Kentuckyja 15. studenoga saslušat će prigovore na ograničenja kada je posrijedi pravo na pobačaj.

“Poraz Drugog amandmana znači da se možemo nastaviti boriti za prava, slobodu i jednakost svih u ovoj državi”, kazali su suvlasnici klinike za pobačaje EMW Women’s Surgical Center u Kentuckyju.

Potpora pravu na pobačaj u konzervativnim i neodlučnim državama ide u prilog i daje nadu zagovornicima prava žena.

Oni su se nadali da će upravo odluka američkog Vrhovnog suda iz lipnja o ukidanju prava na pobačaj ogorčene glasače nagnati da izađu na birališta u sklopu izbora na sredini mandata.

Rezultati anketa ukazuju na to da se birači svih političkih struja protive vrlo strogim ograničenjima kada je posrijedi pobačaj, a nekoliko ih je država u kojima vladaju republikanci nametnulo nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država u lipnju srušio sudsku presudu iz 1973. Roe v. Wade, kojom je bilo ustavom zajamčeno pravo na pobačaj u cijeloj zemlji. (Hina)