Nekategorizirano, Svijet

Gotovo cijela svjetska populacija izložena globalnom zagrijavanju

Gotovo cijela svjetska populacija bila je između lipnja i kolovoza izložena povećanim temperaturama kao rezultatom klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, zaključuje se u recenziranom izvješću američke istraživačke skupine Climate Central objavljenom u petak.

Ovogodišnje ljeto je bilo najtoplije na sjevernoj hemisferi od kada postoje mjerenja, s poduljim toplinskim valovima u Sjevernoj Americi i južnoj Europi koji su izazvali katastrofalne šumske požare i veli broj žrtava.

Srpanj je bio najvrući mjesec ikada zabilježen, dok su kolovoške temperature također bile za 1,5 stupnjeva Celzija više nego u predindustrijskom razdoblju.

Climate Central je proučio temperature u 180 zemalja i 22 teritorija i utvrdio da je 98 posto svjetskog stanovništva bilo izloženo višim temperaturama, poglavito kao posljedicama zagađenja ugljičnim dioksidom.

“Doslovce nitko na Zemlji nije izbjegao utjecaju globalnog zatopljenja unazad tri mjeseca”, rekao je Andrew Pershing, potpredsjednik Climate Central.

“U svakoj zemlji koju smo mogli analizirati, uključujući i južnu hemisferu na kojoj je ovo najhladnije doba godine, vidjeli smo temperature koje teško da bismo vidjeli, ili gotovo nemoguće, bez ljudskog djelovanja na klimu”, istaknuo je.

Znanstvenici su uspoređivali toplinske valove i temperature koje su najvjerojatnije rezultat klimatskih promjena s praćenjem temperatura generirane modelima u kojima je izuzet utjecaj emisija stakleničkih plinova.

Toplinski valovi u Sjevernoj Americi i južnoj Europi bili bi nemogući bez klimatskih promjena, tvrdi i Friederekie Otto, znanstvenica o klimi na Grantham institutu za klimatske promjene i okoliš.

Njezina grupa je proučavala izolirane toplinske valove i zaključila da ne bi bili mogući bez klimatskih promjena.

(Hina)