Nekategorizirano, Stajališta

Rekordne temperature signal za hitnu akciju

European spoonbills in the sunset, Coto Doñana National Park,Manuel Pulgar-Vidal, voditelj odjela za klimu i energiju WWF-a,  kaže:

– Istraživanja pokazuju da je 2016. godina najtoplija godina ikad izmjerena. Ako je ikada bilo vrijeme za hitno djelovanje protiv klimatskih promjena, to je sada. Iako globalni pokret za rješavanje ove krize raste, priroda nas uporno podsjeća da moramo ubrzati tempo.

Diljem svijeta, klimatske promjene koje je prouzročio čovjek već destabiliziraju proizvodnju hrane, prouzrokuju nestašicu vode i povećavaju nestabilnost najugroženijim sredinama. Od ubrzanog topljenja leda na Arktiku i Antarktiku do razornih ciklona, suša i požara, priroda nas upozorava. Glavni pokretači prošlogodišnjih teških vremenskih prilika ne pokazuju znakove usporavanja i nastavit će utjecati na vremenske uvjete u 2017.

– Vrijeme je da uvažimo Pariški sporazum i povećamo ambicije prema čistoj energiji u nadolazećim godinama. Moramo uspostaviti suradnju privatnog sektora, civilnog društva te nacionalnih i lokalnih vlada kako bi naš zajednički odgovor bio jači i ambiciozniji. Rješavanje ovog problema mora se temeljiti na dugoročnim planovima i strategijama koje su neophodne za prijelaz na ekonomiju budućnosti – ekonomiju koja počiva na čistim i obnovljivim izvorima, ističe Manuel Pulgar-Vidal.