Aktivizam, Nekategorizirano

WWF: Sat za planet Zemlju možda važniji nego ikad

 Globalna inicijativa Sat za planet Zemlju, koja se uz slogan “Okrenimo se prirodi” obilježava 28. ožujka, čini se značajnija nego ikada ranije, poručila je u petak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvavši građane da se gašenjem svjetla pridruže obilježavanju, prenosi Hina.

“Iskoristimo ovu krizu da pokažemo solidarnost jedni prema drugima i zajedno gradimo bolje društvo, koje se temelji na razumijevanju i uvažavanju drugih, zaštiti najranjivijih i zdravom okolišu”, ističe WWF u priopćenju.

Iz WWF-a su pozvali građane da se virtualno okupe i obilježe Sat za planet Zemlju, dajući svoj glas za očuvanje prirode i planeta putem platforme “Glas za naš planet”.

“Unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, znatan broj gradova u Hrvatskoj potvrdio je svoje sudjelovanje u akciji gašenjem svjetala u središtima gradova”, poručuju iz organizacije.

Sat za planet Zemlju poznat je po simboličnom činu gašenja svjetla u 20,30 sati. Ovogodišnje okupljanje aktivista odgođeno je zbog zaustavljanja širenja koronavirusa.

U priopćenju su naveli riječi klimatske i okolišne aktivistkinje Grete Thunberg koja se uključila u inicijativu poručivši kako je za nju “Sat za planet Zemlju svaki sat svakog dana”.

Kazavši da moramo brinuti jedni za druge, ali i za planet koji dijelimo, Thunberg je pozvala sve građane da se ujedine i virtualno glasuju te putem interneta, sigurno i odgovorno potaknu i druge na akciju.

“Mnogi su izgubili posao zbog krize u kojoj se nalazimo, neki ne mogu boraviti u svojim stanovima zbog prirodnih nepogoda… Vaši susjedi možda ne mogu ni upaliti svjetlo. Stoga ovaj put za Earth Hour budimo solidarni. Probudite u sebi aktivne građane, dobre susjede, i pomozite ljudima koji vas okružuju dok istodobno pomažete planetu”, poručila je Petra Boić Petrač iz WWF Adrije.