Aktualno, Nekategorizirano

WWF: Obilježava se Sat za planet Zemlju

Sat za planet Zemlju najveća je globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, a obilježava se 28. ožujka gašenjem svjetla u 20.30 sati, priopćila je u srijedu Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozivajući građane da se uključe u akciju.

“Svjetska biološka raznolikost se smanjuje neviđenom i alarmantnom brzinom, a milijunu vrsta prijeti izumiranje, dok je planet na rubu globalnog zagrijavanja”, upozorio je WWF.

Najavili su da će, jedan od najvećih globalnih pokreta za okoliš, ponovno okupiti ljude diljem svijeta kako bi ‘pokazali predanost planetu’ i istaknuli značaj prirode.

Kako u nekim gradovima gašenje svjetla ovisi izlasku radnika na teren, u WWF-u ističu da je sigurnost pojedinaca važnija od samog čina gašenja rasvjete te pozivaju građane da se pridruže akciji simboličnim gašenjem svjetla, uz davanje glasa za Zemlju, iz sigurnosti svog doma te budu solidarni prema drugima, kao i prema prirodi.

“S obzirom na situaciju u kojoj se svijet iznenada našao zbog mjera opreza od koronavirusa COVID-19, gdje javna okupljanja u većini zemalja nisu moguća, WWF poziva građane da se priključe akciji virtualno, dajući svoj glas za planet putem web stranice: https://www.wwfadria.org/hr/ukljuci_se/sat_za_zemlju/voice_for_the_planet/, stoji u priopćenju.

Hrvatska lani ugasila svjetla 85 gradova

Akcija poznata po simboličnom gašenju svjetla u trajanju jednoga sata nastala je u Sydneyu 2007. te se proširila na više od 180 zemalja i 7 500 gradova. Od 2009. godine sudjeluju i gradovi regije, a u Hrvatskoj je lani obilježena u 85 gradova i mjesta gašenjem dekorativne rasvjete na ključnim znamenitostima. To je i središnji događaj svakog Sata za planet.

Iz WWF-a su podsjetili da neki znanstvenici i biolozi pandemiju s kojom se suočavamo povezuju s gubitkom biološke raznolikosti pa su poručili da sada više nego ikada trebamo postati svjesni važnosti prirode ‘koja je ključ opstanka i napretka’.

“Ljudske aktivnosti ozbiljno ugrožavaju prirodne sustave i prijete opstanku Zemlje. Putem platforme ‘Glas za naš planet’ pozivamo svjetske čelnike da učine sve kako bismo postigli novi sporazum o očuvanju prirode i opstanku ljudi kojim će se zaštiti i obnoviti priroda”, poručuju iz WWF-a.