Nekategorizirano, Stajališta

Građanska roditeljska inicijativa: tražimo pravo na izbor pri cijepljenju djece kao i u 18 zemalja EU

Foto HINA/ Marina BUJAN
Foto HINA/ Marina BUJAN

Oko 350 građana, roditelja s djecom, okupljenih u Građansku roditeljsku inicijativu “Za slobodu izbora”, prosvjedovalo je u nedjelju na zagrebačkom Trgu Francuske Republike tražeći pravo na izbor pri cijepljenju djece.

Prosvjed je trajao oko sat vremena, a govornici su, među kojima i pravnica i liječnica, upozoravali na rizike cijepljenja jer se, kako su istaknule, zdravo dijete izlaže nuspojavama. Od zakonodavca su zatražili da odmah ukine obavezu cijepljenja i preformulira u preporuku, kao u 18 razvijenih zemalja Europske unije.

Na transparentima koje su istaknuli je između ostaloga pisalo: “Tražimo pravo na izbor po uzoru na 18 zemalja EU”, “Mama i tata odlučuju”, “Pedijatri, prestanite šutjeti o nuspojavama”, “Pedijatri, pozovite se na priziv savjesti”, “Čemu Konvencija koju se ne poštuje”, “Vratite Imunološki”, “Stop uvozu neprovjerenih cjepiva”.

Na prosvjedu su se potpisivale dvije peticije, za upisivanje necijepljene djece u vrtić i za ukidanje zakonske obaveze cijepljenja.

“Mi smo roditelji koji prihvaćamo odgovornost. I upravo zato inzistiramo na poštivanju i primjeni važećih propisa Republike Hrvatske – Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Pravilnika o načinu provođenja imunizacije”, poručila je Iva Pucelj iz Inicijative.

Rekla je kako ostaje nejasno kako je uopće moguće cijepiti dijete bez pisane suglasnosti roditelja temeljene na informiranom pristanku odnosno kako je uopće moguće legalno nametnuti obvezu cijepljenja pod prijetnjom sankcije.

“Pozivamo zakonodavca i stručnjake na polju imunizacije da što prije uspostavimo suradnju i dijalog u rješavanju ovog izuzetno važnog pitanja,” istaknula je Pucelj. Rekla je kako im je vrhunski hrvatski alergolog rekao da “nuspojave mogu biti od nikakvih do smrti, uvijek je rizik pacijenta”.

Foto HINA/ Marina BUJAN
Foto HINA/ Marina BUJAN

Iva Pucelj je nakon prosvjeda Hini izjavila da su se danas okupili ponovno nakon dvije godine jer su represivne mjere prema roditeljima koji preispituju cjepiva sve veće.

“Došlo je do toga da je nemoguće uopće upisati necijepljeno ili djelomično cijepljeno dijete u vrtić. Roditelji se prijavljuju sanitarnoj inspekciji iako njihovo dijete nije zarazno. Roditelji se šalju na razgovore kod epidemiologa. Na kraju završavaju na Sudu, budu kažnjeni s 2000 kuna, a ono što je zanimljivo, nakon što se ta kazna plati, nema više nikakvih problema i dijete više ne predstavlja opasnost, dijete znači više nije zarazno”, izjavila je Pucelj.

Rekla je da 18 zemalja EU koje nemaju obavezu cijepljenja već preporuku, imaju puno veću procijepljenost djece zbog toga što postoji povjerenje između pedijatra i roditelja jer roditelji s preporukom dobivaju sve informacije, transparentne i točne.

Najavila je da planiraju dalje organizirati prosvjede, sve dok se taj problem ne riješi. Na prosvjedu se, po podacima policije, okupilo oko 350 ljudi, a organizatori su rekli da ih se okupilo oko 400. Prosvjed je došao poduprijeti i saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar, istaknuvši da podupire pravo izbora. (Hina)