EHO, Nekategorizirano

Gradska knjižnica Požega održala završnu konferenciju projekta Čitam.

U Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega 7. srpnja održana je završna konferencija projekta ČITAM. koji je Gradska knjižnica Požega provela u partnerstvu s Gradom Požega. Ukupna je vrijednost projekta 58.828,22 eura. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %), 8.824,23 eura, i Europskog socijalnog fonda (85 %), 50.003,99 eura.

Na konferenciji su prezentirani ciljevi projekta, kao i ukupni rezultati projekta. Ukupni je cilj projekta povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina razvojem čitateljske pismenosti, dok su pojedinačni ciljevi povećanje dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju se čitateljske kompetencije pripadnika ciljanih skupina te podizanje razine svijesti o važnosti kulture čitanja i pismenosti za razvoj pojedinca i društva.

Projekt je obuhvatio četiri elementa:

Element 1: Priprema i provedba participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitateljskih kompetencija za pripadnike ciljanih skupina

Element 2: Priprema i provedba aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju

Element 3: Promidžba i vidljivost

Element 4: Upravljanje projektom i administracija

U okviru Elementa 1 održane su sljedeće radionice: Kako e-čitati?, Prezentacija zvučnih knjiga, Kako predstaviti knjigu u tri minute?. Riječ je o deset jednodnevnih radionica u kojima je sudjelovalo ukupno 100 sudionika koji su pripadnici sljedećih ciljanih skupina: stariji od 54 godine (30 sudionika), osobe s invaliditetom (33 sudionika) te djeca i mladi do 25 godina (37 sudionika).

Kako bi podigli javnu svijest o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, djelatnici Knjižnice proveli su kampanju na online platformi Čitamo. (na Facebooku i Instagramu). Kao posljedica kampanje prikupljen je 31 videozapis, od kojih je izabrano 15 najboljih preporuka koje su predstavljene na Festivalu dobre preporuke. Na Festivalu dobre preporuke koji se održao 24. travnja 2023. godine preporučitelji su publici predstavili knjigu koju su već i preporučili u obliku videopreporuke na platformi Čitamo., a svojim prezentacijskim vještinama i sposobnostima pokušali su uvjeriti okupljene da je knjiga koju su pročitali i prezentirali ona koju bi i prisutni, ako još nisu, trebali pročitati. Publika je dobila priliku nakon svake preporuke licitirati za preporučenu knjigu koju su odmah mogli i posuditi u Knjižnici.

Osim toga, održana je i javna tribina o važnosti čitanja, kao i književni susret s predstavljanjem književnog opusa poznatih književnika Marine Vujčić, Kristiana Novaka i Ivice Ivaniševića. Kao rezultat također je izrađena i objavljena publikacija Čitamo.

U svrhu promidžbe i vidljivosti projekta Čitam. izrađeni su promotivni materijali, održana je početna i završna konferencija projekta, a ostvarena je i promidžba putem medija.

Izvor: Gradska knjižnica Požega