Aktualno, Nekategorizirano

Novi bibliokombi približit će knjigu mještanima Pounja i Banovine

U sklopu projekta “Knjiga na kotačima” u srijedu je u Hrvatskoj Kostajnici predstavljen bibliokombi, koji će knjigu približiti i građanima u najudaljenijim i teško pristupačnim mjestima.

Riječ je o projektu financiranom s 85 posto bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i 15 posto iz državnog proračuna u ukupnom iznosu 318.400 eura, koji se provodi u dvogodišnjem razdoblju, od rujna 2021. do rujna 2023. godine.

Bibliokombi će, djelujući u sastavu Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića u Hrvatskoj Kostajnici, osim kostajničkog obilaziti i šire područje Pounja i Banovine, posebno na teritoriju općina Donji Kukuruzari, Majur i Dvor, rekao je voditelj projekta Vladimir Dujnić dodajući da će ciljane skupine korištenja bibliokombija biti mladi i stariji građani, nezaposleni i udaljeni, te pripadnici srpske i bošnjačke nacionalne manjine.

Projekt će mnogo značiti za popularizaciju knjige ali i ukupni kulturni život tog područja, jer će omogućiti i brojne akcije i manifestacije, koje će organizirati već stvoren tim od nekoliko ljudi, rekao je, istaknuvši da je, osim obogaćenja kulturnog života grada i tri općine, vrijednost projekta u tome što je nabavljena vrijedna oprema koju knjižnica do sada nije posjedovala.

Na svečanom predstavljanju bibliokombija o važnosti projekta za zajednicu govorio je i kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan, koji je napomenuo kako su već organizirane brojne aktivnosti, poput radionica čitanja za mlade i akcije opismenjavanja, a predviđeni su dani književnosti, predavanja, književni klubovi i programi za nacionalne manjine.

Ravnatelj Knjižnice i čitaonice Petar Samardžija istaknuo je da je veći broj građana već pokazao zanimanje za učlanjenje u mobilnu knjižnicu. Budući da u sjedištima triju općina već postoje lokalne knjižnice, bibliokombi će barem jednom mjesečno, a po potrebi i češće, obilaziti udaljenija naselja, dodao je.

Projekt “Knjiga na kotačima” provodi se u 12 gradova, odnosno knjižnica u Hrvatskoj, a kostajnički je među prvima koji je uspješno proveden do kraja. (Hina)