EHO, Nekategorizirano

Završila je provedba projekta “Moja putujuća knjižnica”

Foto: knjiznica-bjelovar.hr

Bjelovarska Narodna knjižnica “Petar Preradović” završila je dvogodišnji projekt “Moja putujuća knjižnica” u sklopu kojeg je nabavljen 137 tisuća eura vrijedan bibliobus koji će obilaziti gotovo 50 stajališta na ruralnim područjima.

Nosivost novog bibliobusa je 2000 knjiga, a uz nabavu vozila provedene su i aktivnosti na ruralnim područjima – “Teta, pročitaj i moju!”, “Otputujmo u priču!” i “Učimo zajedno od 3 do 103!”, namijenjene djeci i osobama starijima od 54 godine.

Vozilo će omogućiti više dana na terenu, a obilazit će gotovo 50 stajališta, istaknula je na završnoj konferenciji ravnateljica knjižnice Vjeruška Štivić, spomenuvši i da Bibliobusna služba unutar knjižnice postoji već 51 godinu.

Ukupna vrijednost čitavog projekta je 248 tisuća eura, pri čemu je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda osigurala 211 tisuća eura, a Ministarstvo kulture i medija 37,2 tisuće eura.

Potporu knjižnici u ime partnera dao je zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić, rekavši da je Grad Bjelovar okrenut prema europskim i nacionalnim fondovima, dok je djelatnicima knjižnice i partnerima zahvalio na velikom uloženom trudu. (Hina)

O projektu

Projekt Moja putujuća knjižnica sastoji se od nabave novog vozila bibliobusne službe kojim će se provoditi tri aktivnosti za različite vrste korisnika. „Teta, pročitaj i moju!“ obuhvaća čitanje slikovnica na stajalištima bibliobusa onoj djeci kojoj nitko od odraslih ukućana nije pročitao posuđenu slikovnicu. Školska djeca sudjelovat će u aktivnosti za poticanje i osnaživanje govorništva „Otputujmo u priču“, gdje će osmišljavati priče naglas jer je primijećeno da današnje generacije teže komuniciraju naglas. U sklopu aktivnosti „Učimo zajedno od 3 do 103!“ organizirat će se radionice poticanja čitanja za djecu predškolske dobi, a u isto vrijeme održavat će se komunikacijske i informatičke radionice za starije osobe koje se teže snalaze u informacijsko-komunikacijskom okruženju. Navedeni programi provodit će se jednom mjesečno tijekom školske godine u područnim školama, dječjim vrtićima i igraonicama.

Novo vozilo će omogućiti veći broj dana provedenih na terenu te bismo tako mogli odgovoriti na upit za dolaskom u još dva nova dječja vrtića, u Velikom Trojstvu i Gudovcu, te igraonicu u općini Velika Pisanica. Poticanjem pismenosti od najranije dobi potiče se cjeloživotno učenje, socijalno uključivanje u društveni život zajednice, a time i kulturni život građana što sve uzročno dovodi do prepoznavanja potencijala u traženju posla i poboljšanju gospodarske slike. Projekt Moja putujuća knjižnica osigurao bi nastavak ulaganja u ljudske potencijale te time i jačanje konkurentnosti gospodarstva u zajednici.

Novo vozilo opremit će se rampom za pristup te će se na taj način i slabije pokretljivim osobama omogućiti pristup knjigama i ostaloj knjižničnoj građi.