Nekategorizirano, Svijet

Guterres: Gubimo utrku s ubrzanjem klimatskih promjena

Antonio_Guterres_2012Gubimo utrku s klimatskim promjenama zbog nedostatne političke volje, upozorio je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na rubu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu.

“Klimatske promjene brže su od nas, gubimo utrku i to bi mogla biti tragedija za cijeli planet”, rekao je Guterres u razgovoru koji je izravno prenosila društvena mreža Facebook.

“Razvoj događaja je gori od predviđenoga i apsolutno je neophodno preokrenuti tendenciju”, inzistirao je Guterres u obraćanju pred oko 3000 gospodarskih i političkih dužnosnika koji su se početkom tjedna okupili u švicarskom zimovalištu.

Pariški sporazum o klimi ugrožen je pošto je američki predsjednik odlučio povući svoju zemlju iz tog međunarodnog ugovora, a sve je izglednije da bi tako mogao postupiti i novi predsjednik brazilske krajnje desnice Jair Bolsanaro.

Ali glavni tajnik UN-e tvrdi da su i obveze iz Pariškog sporazuma bile nedostatne. U sklopu tog sporazuma zaključenog 2015., zemlje potpisnice dogovorile su da će ograničiti povišenje temperatura na manje od 2 stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

“Države moraju preuzeti ambicioznije obveze”, ocijenio je Guterres te istaknuo da “nedostaje politička volja dok su klimatske promjene najveći problem s kojim je čovječanstvo suočeno”.

“I dalje subvencioniramo fosiline enegrije, što je nerazumno”, zaključio je Guterres i pozvao na “mobiliziranje financijskog sektora”.