Nekategorizirano, Svijet

Hong Kong će objaviti službeno povlačenje kontroverznoga prijedloga zakona o izručenju

Honkonška čelnica Carrie Lam objavit će u srijedu formalno povlačenje prijedloga zakona o izručenju koji je izazvao nerede i zbog kojeg je grad pod kineskom kontrolom zahvaćen najtežom krizom u proteklih nekoliko desetljeća, objavili su mediji.

Prosvjedi su u bivšoj britanskoj koloniji u lipnju počeli zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje građana Kini, no otad su se razvili u pritisak za veću demokraciju.

Zasad se ne može znati hoće li objava, za koju list South China Morning Post kaže da će biti kasnije u srijedu, pomoći u tome da se neredi smire.

Povlačenje prijedloga zakona bio je jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika.

Lam je i ranije rekla da je prijedlog zakona “mrtav”, no nije ga formalno povukla.

Hong Kong je vraćen Kini po formuli “jedna zemlja, dva sustava” koja dopušta da zadrži određene slobode, poput slobode prosvjeda i neovisnoga pravosudnog sustava.

Odatle bijes zbog prijedloga zakona o izručenju koji se u Hong Kongu doživljava kao polagano nametanje utjecaja Pekinga.

Lam je prošli tjedan rekla vodećim poslovnim ljudima da je prouzročila “neoprostiv kaos” uvođenjem prijedloga zakona i da bi dala ostavku da je imala izbora, te se ispričala, prema audio snimci koja je procurila u javnost.

Na tom sastanku koji se održao iza zatvorenih vrata Lam je rekla da sada ima “vrlo ograničen” prostor da riješi krizu jer su neredi za Kinu postali pitanje nacionalne sigurnosti i suvereniteta u jeku sve većih napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Kina je opovrgnula uplitanje u unutarnje stvari Hong Konga, no ponovno upozorila u utorak da neće mirno sjediti budu li neredi prijetili kineskoj sigurnosti i suverenitetu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je kazao da su događaji u Hong Kongu “potpuno premašili opseg slobodnih prosvjeda” i prerasli u “ekstremno nasilje”.

Nedavni prosvjedi ugrozili su vladavinu zakona i reda u Hong Kongu, zaprijetili sigurnosti građana i ozbiljno ugrozili načela “jedne zemlje, dva sustava”, rekao je glasnogovornik Geng Shuang.

Dodao je da Peking podržava honkonšku čelnicu Carrie Lam u vladavini u skladu sa zakonom i podržava gradsku policiju u naporima da održi red.

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv kontroverznoga prijedloga zakona, a Peking opetovano optužuje strane sile, posebice Veliku Britaniju i SAD, da potiču prosvjede i ističe da se miješaju u unutarnju stvar Kine. (Hina)