Aktivizam, Nekategorizirano

Hrvatska među vodećima po broju vlasnika kućnih ljubimaca

Izvor: HINA
Izvor: HINA

Preko polovice ljudi (56 posto) u svijetu posjeduje kućne ljubimce, najpopularniji su u Latinskoj Americi, a vole ih i u Hrvatskoj koja se nalazi u gornjem dijelu ljestvice sa 61 posto kućanstava koja posjeduju barem jednog ljubimca.

U Hrvatskoj su najpopularniji psi i posjeduje ih 41 posto građana, a slijede mačke koje ima 29 posto osoba obuhvaćenih online istraživanje GfK – Centra za istraživanje tržišta.

Istraživanje je pokazalo i da se o kućnim ljubimcima najviše brine stanovništvo Sjeverne Hrvatske (76 posto), a najmanje Dalmatinci (46 posto) te da, očekivano, manja naselja imaju veći broj kućnih ljubimaca.

Online istraživanje GfK, koje je obuhvatio 22 države, pokazalo je i da najviše vlasnika kućnih ljubimaca imaju Argentina, Meksiko i Brazil, gdje ih u svojim domovima drži preko tri četvrtine stanovništva. Najmanje ih je u istočnoazijskim zemljama, tako u Sjevernoj Koreji svega 31 posto populacije ima kućnog ljubimca, slijedi Hong Kong sa 35 posto, te Japan s 37 posto, pokazalo je

Trećina ispitanih za kućnog ljubimca ima psa, a 23 posto mačku. Samo 12 posto ih posjeduje ribu, a 6 posto pticu.

Psi su najpopularniji u Argentini gdje ih za kućne ljubimce ima 66 posto online populacije, slijedi Meksiko sa 64 posto vlasnika. Psi su najmanje popularni među online populacijom Turske i Hong Konga, u kojima je svega 12, odnosno 14 posto vlasnika pasa.

Mačke su najpopularnije u Rusiji i Francuskoj. Turska je specifična jer su u njoj među ljubimcima najpopularnije ptice (20 posto) i ribe (16 posto), dok je najmanje vlasnika pasa – svega 12 posto.

U Hong Kongu je podjednak broj vlasnika riba i pasa – 14 posto.

Online istraživanje na više od 27.000 ispitanika u dobi od 15 i više godina da se po pitanju posjedovanja kućnih ljubimaca ne razlikuju kućanstva sa i bez djece.