Nekategorizirano, Svijet

Hrvatski savez slijepih, u partnerstvu sa Slovenijom, u prvom Erasmus+ projektu

Hrvatski savez slijepih u prvom je Erasmus+ projektu kojeg, nakon dužeg vremena, provodi s drugom državom, odnosno sa slovenskim Savezom slijepih, kako bi osobe oštećena vida mogle osnažiti komunikacijske, socijalne i digitalne vještine.

Projekt “Složno po vještine” predstavljen je u utorak u Muzeju za umjetnost i obrt, a sve kako bi osobe oštećena vida ravnopravno mogle konkurirati na tržištu rada prilikom pronalaska zaposlenja ili promjene posla.

“Slijepe osobe imaju slične potrebe, a njihov status, potpora i inkluzija, razlikuju se u pojedinim državama. Ova međunarodna suradnja znači početak dobrih odnosa i može dovesti do pozitivnih pomaka u kreiranju bolje budućnosti za osobe s oštećenjem vida u Hrvatskoj i Sloveniji”, rekla je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača.

Projekt traje 12 mjeseci, do 28. veljače 2023., a aktivnosti projekta usmjerene su na povećanje kompetencija odraslih u dobi od 18 do 50 godina koji imaju oštećenje vida (sljepoća ili slabovidnost), a članovi su Hrvatskog Saveza Slijepih i Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

“Projekt ‘Složno po vještine’ podrazumijeva online i offline aktivnosti. U prostorima koji su prilagođeni osobama s oštećenjem vida, u Premanturi i Okroglom, organizirat će se više radionica. Očekivani rezultati projekta su ojačane komunikacijske, socijalizacijske i digitalne vještine 30 prijavljenih osoba”, istaknula je voditeljica projekta Mateja Rajnović.

U aktivnostima će sudjelovati 30 osoba s oštećenjem vida, a one su usmjerene na dva četverodnevna susreta osoba iz obje partnerske organizacije. Uz to, sudionici će sudjelovati i u šest virtualnih treninga koji će obuhvatiti niz edukativnih, kreativnih i praktičnih radionica radi stjecanja novih znanja u području socijalnih, komunikacijskih i digitalnih vještina, stoji u priopćenju.

“Veselimo se ovom projektu jer nam pruža mogućnost za razmjenu znanja, iskustva i dobre prakse”, rekao je tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Štefan Kušar.

Projekt će, po riječima predsjednika Hrvatskog saveza slijepih Vojina Perića, omogućiti nove suradnje za dobrobit potrebitih članova u području uspješnijeg uključivanja na tržište rada, ali i kvalitete života u cjelini.

“Osnovna komunikacijska vještina je prezentacija sebe, a to je ključno za pristupanje na tržište rada. Upravo se takve vještine stječu kroz ovaj projekt”, dodao je. (Hina)