Nekategorizirano, Svijet

HRW osudio favoriziranje zapošljavanja muškaraca u kineskim tvrtkama

Foto: EPA
Foto: EPA

– Velike kineske tvrtke poput Alibabe, diva interetske trgovine, diskriminiraju pri zapošljavanju otvoreno dajući prednost muškarcima, optužuje u ponedjeljak organizacija za ljudska prava Human Rights Watch i upozorava da se uvjeti rada za žene pogoršavaju u drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

U izvješću naslovljenom “Pozivaju se samo muškarci da podnesu ponude: diskriminacije po spolu u natječajima za zapošljavanje u Kini”, HRW upozorava da je takva praksa uočljiva i u privatnom i javnom sektoru.

U Kini se objavljuju oglasi za radno mjesto uz naznaku “samo muškarci” pa sve do oglasa u kojima se od kandidatkinja traži da “budu estetski dopadljive”.

Takve su diskriminacije ilegalne u Kini no rijetko se kažnjavaju, kaže HRW.

Alibaba, Tencent ili Baidu objavljivali su oglase u kojima jasno preferiraju muške kandidate, kaže nevladina udruga.

Alibaba je, osim toga, optužen da se služi fizičkim izgledom svojih zaposlenica u kampanjama za zapošljavanje jer ih primjerice predstavlja kao “ljepotice Ali” ili “boginje”.

“Te se tvrtke hvale da su super moderne i napredne, ali služe se strategijama pri zapošljavanju koje pokazuju koliko je duboko diskriminacija prema ženama ukorijenjena u Kini”, ocjenjuje Sophie Richardson, direktorica HRW-a za Kinu.

Alibaba je reagirao na izvješće izjavom da provodi politiku jednakosti pri zapošljavanju te da žene čine 47 posto njegovih zaposlenika, a trećina je na upravljačkim mjestima. Dodaje da će pomnije razmotriti svoje oglase za zapošljavanje.

Baidu je izjavio da su oglasi kakve spominje HRW povučeni te izražava žaljenje.

Tencent i Huawei zasad se nisu oglasili, piše agencija AFP.

NI u javnom sektoru stvari nisu bolje piše HRW Svaki peti oglas za zapošljavanje u 2018. nosio je odredbu “samo muškarci” ili “prednost muškarcima”.

Oglasi za zapošljavanje strojovođa vlaka traži od žena da budu “vitke”, “lijepe” i “prate modu”.

Izvješće se temelji na analizi više od 36.000 natječaja za radno mjesto objavljenih između 2013. i 2018.