Nekategorizirano, Svijet

Human Rights Watch kritizira iračko pravosuđe

hrw-irak-pravosudjePočiniteljima najgorih zločina među tisućama osoba osumnjičenih da su pripadale skupini Islamska država u Iraku mora se suditi prioritetno, tvrdi u utorak Human Rights Watch (HRW), izražavajući žaljenje zbog odsustva “nacionalne strategije”.

U izvješću od 76 stranica, HRW ocjenjuje “da ne postoji nacionalna strategija koja jamči vjerodostojno krivično gonjenje protiv onih koji su počinili najteže zločine”.

Nevladina organizacija tvrdi da bi “opsežna gonjenja, temeljena na protuterorističkom zakonu protiv svih onih koji su bili povezani s IS-om na ovaj ili onaj način, bez hijerarhije, mogla spriječiti buduće pomirenje i napuniti zatvore na više desetljeća”.

“Iračko pravosuđe sprječava razlikovanje između krivice liječnika koji su štitili živote pod vladavinom IS-a i odgovornih za zločine protiv čovječnosti”, objašnjava Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok u izvješću naslovljenom “Greške pravosuđa: odgovornosti za zločine IS-a u Iraku”.

Po organizaciji za zaštitu ljudskih prava, vlasti krivično gone “sve osumnjičene za pripadnost IS-u ne usredotočujući se na specifične zločine ili djelovanja koja su mogla biti počinjena”.

HRW je nabrojao 7374 optužnica i 92 pogubljenja u skladu s protuterorističkim zakonom od 2014.

IS se domogao te godine gotovo trećina Iraka, zahvaljujući munjevitoj ofenzivi. Otada je izgubio nadzor nad svim tim teritorijem, nakon nekoliko operacija iračkih snaga uz podršku međunarodne koalicije.

Ukupan broj osoba zatočenih u Iraku zbog navodne pripadnosti IS-u popeo se na 20.000.

HRW navodi i da Irak krši prava osumnjičenika olakim pritvaranjem i držanjem u teškim uvjetima te nekvalitetnim suđenjima. Rezultat toga su mjeseci pritvora za ljude za koje nema uvjerljivih dokaza da su pripadnici IS-a, držanje u pritvoru djece i odraslih zajedno, uskraćivanje prava na regularni sudski postupak, zlostavljanje u pritvoru.