Nekategorizirano, Svijet

HRW: Mjanmarska vojska silovala i ubila stotine Rohindža

EPA/TRACEY NEARMY  AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Mjanmarska vojska sustavno je silovala i ubila nekoliko stotina pripadnika muslimanske manjine Rohindža u sjevernoj državi Rahin ovoga ljeta, navodi se u izvješću koje je u utorak objavila nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW).

Navodni pokolj dogodio se 30. kolovoza u selu Tula Toli pokraj mjesta Maungdaw, nekoliko dana nakon što je vojska pokrenula “operaciju čišćenja” kao odgovor na smrtonosne napade militanata Rohindža na policijske stanice 25. kolovoza.

Od tada oko 655.000 Rohindža pobjeglo je preko granice u Bangladeš svjedočeći o silovanjima, ubijanjima i paljenju za koje UN ocjenjuje da mogu predstavljati dokaze genocida.

“Zločini burmanske vojske u Tula Toli nisu bili samo okrutni nego i sustavni”, kazao je direktor za Aziju HRW-a Brad Adams. “Vojnici su ubijali i silovali stotine Rohingya okrutnom efikasnošću koja je mogla biti jedino posljedica planiranja”.

Izviješće od 30 stranica “Pokolj pokraj rijeke: zločini protiv čovječnosti burmanske vojske u Tula Toli” rezultat je razgovora s 18 osoba koje su preživjele pokolj i pobjegle u Bangladeš.

Jedan od preživjelih 51-godišnji Mohammed Zakaria kazao je HRW-u da su se seljani okupili na obali rijeke u blizini sela kako bi se spasili prije nego što su vojnici počeli pucati. On se spasio preplivavši rijeku. Po njegovu svjedočenju vojnici su počeli pucati u najsnažnije muškarce.

“Neke od starijih ubili su mačetama a djecu su ubadali noževima i udarali drvenim palicama”.

Ubijanje je trajalo satima a potom su vojnici skupili trupla na gomile i zapalili ih uz pomoć lokalnih stanovnika.

Izviješće je objavljeno nakon što je mjanmarska vojska objavila da je pronašla neidentificirana tijela u drugom dijelu države Rahin i najavila istragu.