Nekategorizirano, Svijet

Mianmar: nema dokaza o genocidu Rohingya

Prosvjed muslimanskog naroda Rohingya, foto: EPA/FAZRY ISMAIL
Prosvjed muslimanskog naroda Rohingya, foto: EPA/FAZRY ISMAIL

Vladino povjerenstvo u Mianmaru priopćilo je da za sada nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali na genocid protiv muslimanskog naroda Rohingya u saveznoj državi Rakhine, prenosi u srijedu BBC.

U svom privremenom izvješću povjerenstvo također navodi da nema dovoljno dokaza za tvrdnju o raširenoj pojavi silovanja te ne spominje optužbe da su snage sigurnosti odgovorne za ubojstva ljudi odnosno da su ubijale civile kao kolektivnu kaznu za napade militanata, pripadnika naroda Rohingya.

Povjerenstvo, koje predvodi bivši general Mynt Swe, zaključno bi izvješće trebalo predati do kraja siječnja. Optužbe za genocid su u privremenom izvješću odbačene na temelju činjenice da u državi Rakhine još uvijek žive Rohingya muslimani te da su islamska svetišta očuvana.

Trenutno se još istražuju optužbe za podmetanje požara, proizvoljna uhićenja i mučenja.

Optužbe za sustavno maltretiranje muslimanskog naroda Rohingya zaredale su nakon što je vojska u listopadu prošle godine pokrenula operaciju gušenja pobune militanata u državi Rakhine. Ona je zatvorena za novinare i istražitelje te je vrlo teško neovisno potvrditi spomenute optužbe. (Hina)