Nekategorizirano, Svijet

Mjanmarska vojska sustavno pripremila genocid Rohindža

foto: epa

Mjanmarska vojska krenula je u “sustavnu pripremu” za genocid Rohindža koja je nagnala više od 700.000 njih na egzil 2017., optužila je u četvrtak međunarodna nevladina organizacija Fortify Rights, objavivši listu s 22 odgovorne osobe među kojima moćnog šefa vojske.

“Mjanmarske vlasti sustavno su se pripremale tjednima, čak mjesecima, prije napada 25. kolovoza 2017., kako bi došlo do masovnih zločina protiv civila Rohindža”, napisala je nevladina organizacija u izvješću od 160 stranica objavljenom u četvrtak, nakon terenskog rada koji je uključivao intervjue s vojnim i policijskim izvorima iz Mjanmara.

Krajem kolovoza 2017. pobunjenici iz muslimanske zajednice Rohindža uzeli su oružje osuđujući zlostavljanje te manjine u Mjanmaru.

Njihovi smrtonosni napadi otvorili su put opsežnoj operaciji odmazde mjanmarske vojske. Najmanje je 11 tisuća vojnika i 900 policijskih službenika sudjelovalo u ubojstvima, silovanjima i paljenju domova.

Fortify Rights podsjeća da su te “pripreme” uključivale rad na propagandi protiv Rohindža, a mjesecima prije operacije mjanmarske vojske pretresane su kuće Rohindža, zaplijenjeni noževi i sve drugo što je moglo služiti kao oružje a istodobno je trajala obuka i naoružavanje mačevima lokalnih budističkih stanovnika.

“Genocid se ne događa spontano”, kaže Matthew Smith, predsjednik nevladine organizacije. “Nekažnjavanje tih zločina otvorit će put za više nasilja i napada u budućnosti. Svijet ne može mirno promatrati dok se novi genocid odvija a to je ono što se upravo događa”.

UN je akciju mjanmarske vojske nazvao etničkim čišćenjem