Nekategorizirano, Svijet

Guterres: Nezamislivi opisi ubojstava i silovanja Rohindža

foto: EPA
foto: EPA

– Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio je u ponedjeljak da međunarodna zajednica mora pomoći manjini Rohindža od čijih je pripadnika, koji su pred nasiljem iz Mjanmara izbjegli u Bangladeš, čuo svjedočanstva o “nezamislivim opisima ubojstava i silovanja”.

Međunarodna zajednica mora pomoći stotinama tisuća Rohindža koji žive u prenapučenim kampovima u Bangladešu nakon bijega pred silovitim sukobima u susjednom Mjanmaru, tvitao je Guteress nakon posjeta izbjegličkim kampovima u jugoistočnom Bangladešu.

“Ništa me nije moglo pripremiti za ovoliko patnje koju sam vidio danas u Cox’s Bazaru. Čuo sam nezamislive priče od pripadnika Rohindža koje će mi se zauvijek urezati u pamćenje”, kazao je glavni tajnik UN-a.

Izbjegličke logore Guterres je posjetio zajedno s predsjednikom World Bank Group, Jim Yong Kimom.

Guterres je tvitao i da Rohidže žele “pravdu i siguran povratak svojim domovima”.

U Bangladeš je otputovao kako bi se sastao s izbjeglicama koji od UN-a traže zaštitu zbog masovnog kršenja njihovih ljudskih prava u Mjanmaru.

Na konferenciji za novinare prvi čovjek UN-a je kazao da izbjeglice žive u užasnim uvjetima u izbjegličkim kampovima, no istodobno je pohvalio vladu Bangladeša za odnos prema njima.

“Nemoguće je posjetiti sve te kampove, a da vam se srce ne slomi. Ovo je vjerojatno jedna od najtragičnijih priča povezanih sa sustavnim kršenjem ljudskih prava”, kazao je Guterres.

Od 25. kolovoza prošle godine, kada su mjanmarski pobunjenici izveli niz napada na tridesetak objekata sigurnosnih snaga, iz Mjanmara je izbjeglo oko 700.000 Rohindža. Pritom je nekoliko stotina ljudi smrtno stradalo, a brojne žene su silovane.

Odgovor snaga Mjanmara koji je slijedio, dužnosnici UN-a i SAD-a ocijenili su “etničkim čišćenjem” te optužili pripadnike vladinih snaga za ubojstva, silovanja, mučenja i spaljivanje kuća pripadnika muslimanske manjine.

Bangladeš je utočište Rohindžama već desetljećima. Mnogi su prisilno domove napuštali u više navrata: sedamdesetih i devedesetih godina, a dio ih je otišao 2012. godine.

“U svijetu u kojemu je danas toliko puno granica zatvoreno, narod i vlada Bangladeša svoje su otvorili, primivši braću i sestre koji su iz Mjanmara pobjegli pred strašnim događajima”, kazao je Guterres nakon jučerašnjeg sastanka s premijerkom Šeikom Hasinom.