Nekategorizirano, Svijet

Italija dobila zakon o civilnom partnerstvu osoba istog spola

Izvor i ilustracija: HINA
Izvor i ilustracija: HINA

Donji dom talijanskog parlamenta u srijedu je donio povijesni zakon o civilnom partnerstvu čime je Italija prestala biti posljednja zapadnoeuropska nacija koja nije dopuštala homoseksualne zajednice.

Zakon je prihvaćen s 372 glasa prema 51 protiv i 99 suzdržanih u srijedu navečer.

“Danas je za mnoge dan za slavlje”, napisao je premijer Matteo Renzi na Facebooku ranije u srijedu.

Prije konačnog glasanja, vladi premijera Mattea Renzija donji dom je izglasao povjerenje, a da to glasanje nije prošlo Renzi bi morao odstupiti što je malo vjerojatno s obzirom na to da ima uvjerljivu većinu u parlamentu.

U veljači je prijedlog zakona o istospolnom civilnom partnerstvu odobrio i gornji dom, Senat.

Italija je bila posljednja od velikih zemalja zapadne Europe koja nije imala zakon o civilnom partnerstvu, kojemu se protive konzervativne oporbene stranke i Katolička crkva.

Nakon večerašnjeg glasanja u parlamentu nekoliko stotina homoseksualnih aktivista slavilo je, dok je nekoliko konzervativnih političara reklo da će u četvrtak najaviti kampanju prikupljanja potpisa za referendum protiv tog zakona.

Nadbiskup Sicilije Michele Pennisi izrazio je neslaganje u intervjuu za dnevnik La Repubblica ustvrdivši da velik dio zemlje ne želi taj zakon i da je njegove nametanje “oblik puzajućeg fašizma”.

Čelnik tvrdolinijske Sjeverne lige Matteo Salvini pozvao je gradonačelnike svoje stranke da bojkotiraju zakon, a kandidat desnog centra na lokalnim izborima u Rimu 5. lipnja Alfio Marchini rekao je da će odbiti sklapati homoseksualna civilna partnerstva.

Zakonom o civilnom partnerstvu osoba istog spola tim se zajednicama daju slična prava kao i vjenčanim parovima u nasljeđivanju, stanovanju, mirovini, pravo na posjete u bolnicama, moralnu i materijalnu recipročnu obvezu pomaganja partnera, boravišnu dozvolu za partnera koji je strani državljanin, mogućnost uzimanja prezimena partnera. U zakon ipak nije ugrađeno pravo partnera na posvojenje djece istospolnog partnera, čime je razočarana gay zajednica. (HINA)