Nekategorizirano, Stajališta

Janica Kostelić: Koji je smisao govora mržnje ?

P-H20170220039527Državna tajnica Središnjeg ureda za sport Janica Kostelić na Twitteru je komentirala incident koji se u subotu dogodio na derbiju Hajduka i Rijeke kada je jedan navijač sa vatrogasnom šipkom u ruci trčao za sucem utakmice.

Kostelić je istaknula kako piše iz perspektive jednog građanina, bez obzira na funkciju koju trenutno obnaša.

Janica se pita koji je smisao govora mržnje i zašto se daje prostor tim ljudima?

“Koji je smisao ulaska u teren za vrijeme utakmice s palicom kako bi priprijetio sucu, a da pri tome dobar dio tribine to bodri i ohrabruje, dajući na taj način važnost i potvrdu da je to što se radi nešto pozitivno, vrijedno i dobro,” pita se Kostelić.

Istaknula je kako vjeruje da na stvari treba ukazivati i pokušati ih riješiti bez govora mržnje, upadanja u teren, bacanja boca i bilo kakvog oblika nasilja.

“Isto tako vjerujem da u našem društvu ima puno stvari kojima je potrebna izmjena i svi prvo trebamo krenuti od sebe samih, ne optužujući pritom uvijek onog drugog.”

Bivša trofejna hrvatska sportašica smatra kako bi navijači trebali biti ti koji bi bodreći svog natjecatelja ili svoju momčad trebali davati dodatnu snagu i motiv kako bi njihov natjecatelj ili momčad ostvarivali još bolje rezultate i na taj način vraćali navijačima natrag za svu strast koju oni nesebično usmjeravaju prema njima. I sve to bez govora mržnje, obezvrjeđivanja i fizičkog nasilja, poručila je Janica Kostelić.

U nedjelju se oglasio i Hajduk poručivši kako je upad na poljudski teren jednog navijača veliki sigurnosni propust, te da su za sigurnost zadužene zaštitarske tvrtke i policija, ali da klub ne bježi od odgvornosti pošto ima slobodu izbora zaštitarske tvrtke.

“Protiv smo i ne podržavamo nikakav oblik nasilja, niti protuzakonitog ponašanja. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da ga na našem stadionu ne bude. Nadamo se da će nam ozdravljenje hrvatskog nogometa u tome pomoći”, ističe Hajduk.

Mladić (22) koji je u subotu pred kraj utakmice između Hajduka i Rijeke na splitskom Poljudu utrčao prvo na tartan stazu, a zatim i na nogometni teren tijekom čega je sa vatrogasnom šipkom u ruci trčao za sucem utakmice dobio je danas od suca za prekršaje 15 dana pritvora zbog bojazni od ponavljanja prekršaja, doznaje se u splitskoj policiji i na sudu. (Hina)