Nekategorizirano, Stajališta

Hoće li jednom u ovoj državi isti kriteriji vrijediti za sve?

Dragan Matic/CROPIX
Dragan Matic/CROPIX

Dok je, ne tako davno, Janica Kostelić bila omiljena sportašica, okrunjena titulom snježne kraljice, u novoj se ulozi državne tajnice za sport našla na meti kritika, psovki i vulgarnih uvreda. Incident se dogodio u subotu, na trajektnom pristaništu u Supetru na Braču. Uvrede upućene državnoj tajnici odmah je osudila Vlada, a policija je žurno privela 12 osoba kako bi na njima provela kriminalističko istraživanje. Ekspresno je reagirao i prekršajni sud u Splitu koji je, u nedjelju popodne, sedmoricu od 12 privedenih mladića, osudio na petodnevnu zatvorsku kaznu. Dvojica maloljetnika su puštena na slobodu, a od progona trojice privedenih se odustalo.

Iako se svi slažu da je vrijeđanje krajnje neprimjeren način komunikacije, mnogi ipak smatraju da je reakcija policije u ovom slučaju bila pretjerano revna.

Centar za mirovne studije: „Policija nije smjela samo zbog vulgarnih povika upućenih Janici Kostelić privoditi osobe!“

O slučaju Kostelić danas se oglasio i Centar za mirovne studije. Više od uvreda, osuđuju postupanje policije.

„Centar za mirovne studije osuđuje vulgarne povike upućene državnoj dužnosnici Janici Kostelić, ali, još jače osuđujemo policijska privođenja osoba koje su na vulgaran način upućivale legitimnu kritiku na politički rad Janice Kostelić. Radi se o potpuno neproporcionalnoj reakciji policije. Podsjećamo kako je uvijek ključno razmotriti je li vulgaran govor upućen prema onima koji su slabiji ili prema onima koji su jači. Janica Kostelić obavlja dužnost državne tajnice za sport i dio je Vlade RH i kao takva više je izložena kritici javnosti, budući da je i više politički zaštićena. Zbog toga Centar za mirovne studije smatra da policija nije smjela samo zbog vulgarnih povika upućenih Janici Kostelić privoditi osobe, već je ta vulgarnost trebala biti osuđena na druge načine, od šire javnosti, kao što ju i Centar za mirovne studije osuđuje“, poručuju iz Centra za mirovne studije.

Sanja Sarnavka: „Hoće li jednom u ovoj državi isti kriteriji vrijediti za sve?“

Na jučerašnji se događaj, na svom Facebook profilu, osvrnula i aktivistica Sanja Sarnavka koja je postavila otvoreno pitanje – je li itko procesuiran kada je u siječnju prošle godine u prostorijama Vijeća za elektroničke medije napadnuta novinarka Mirjana Rakić?

„Noćas sam ovlaš prošla kroz Face i vidjela da je bila frka neka s Janicom. Sad vidim da su podignute prijave protiv više osoba. Ovi su nešto prostački vikali? Primitivizma u Hrvatskoj nikad premalo. Neki se pak zgražavaju na komentare na portalima o Dalmatincima. Nema kraja. Jedino što me muči je usporedba sa slučajem Mirjane Rakić. Je li tu netko procesuiran? Hoće li jednom u ovoj državi isti kriteriji vrijediti za sve?“, napisala je Sarnavka.

Na postupanje policije reagirao je i SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević koji je postupke HDZ-a usporedio sa staljinizmom

„Dužnosnici nisu svete krave. I ne smiju biti. Hapsiti 12 ljudi zbog uvrede? Za stranku koja komunizam smatra gorim zlom od fašizma, španjolske gripe i udara asteroida u Zemlju, postupci HDZ-a prilično liče na staljinizam. Užasno mi je žao što je Janica Kostelić doživjela uvrede. To je ispod svake razine. Naslušao sam ih se i previše i zaista znam kako joj je. S uvredama se trebamo obračunavati kulturom i obrazovanjem, a ne pendrekom“, napisao je Glavašević na Twitteru.

Preuzeto sa portala: Jutarnji list