Nekategorizirano, Stajališta

Ženske udruge: Izbacivanjem pojma “rod” želi se onemogućiti borba protiv nasilja nad ženama

Na fotografiji Josipa Tukara Komljenović, Senka Sekulić, Sanja Sarnavka, Rada Borić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Na fotografiji Josipa Tukara Komljenović, Senka Sekulić, Sanja Sarnavka, Rada Borić.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Nevladine udruge za ženska prava ocijenile su u ponedjeljak kako se u Hrvatskoj intenzivira kampanja kojom se iz hrvatskog jezika želi izbaciti pojam “rod”, čiji je pak krajnji cilj ukinuti pojam roda u hrvatskom zakonodavstvu a time i onemogućiti borbu protiv uzroka nasilja nad ženama, prenosi Hina.

U povodu previranja oko ratifikacije Istanbulske konvencije, koja jamči viši standard zaštite od nasilja u obitelji, izbacivanja pojma “rod” iz Razvojne strategije Grada Zagreba, nedavnog slučaja nasilja političara nad suprugom te inzistiranja na tzv. rodnoj ideologiji, koju forsiranju ultrakonzervci u društvu, ženske udruge pozivaju otvorenim pismom “Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena” javnost i građane da se tome suprotstave.

“Bauk pojma ‘rod’ širi se Hrvatskom i već je prestrašio veliki broj institucija, mediju su njim opčinjeni, radne skupine za kurikuralnu reformu pred njim strepe i od njega zaziru. Tko ga koristi, opasni je neprijatelj jer želi tzv. rodnom ideologijom zatrovati čistoću hrvatskih duša, kažu ultarkonzervativni dušebrižnici”, ističu udruge u pismu.

Sanja Sarnavka, nezavisna aktivistkinja i članica Vladine radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije, rekla je na konferenciji za novinare kako je krajnji cilj negirati postojanje nasilja nad ženama i urušavanje stečenih prava na jednakost.

“Ponukane smo svim događanjima i intenziviranjem uspjeha ultrakonzervativnih snaga kojih nije bilo unatrag pet godina, a koje političkom trgovinom i ucjenama, uspijevaju postići nešto što se nama čini gotovo  nevjerojatno ali postaje sve istinitije, a to je da jedna riječ postaje ključni neprijatelj u Republici Hrvatskoj i da protiv nje ustaje Katolička crkva, gdje Biskupska konferencija poziva da se ne ratificira Istanbulska konvencija, a Grad Zagreb u Strategiju ne stavlja “rod” jer kaže da radi uskladbu s normama hrvatskog jezika”, kazala je Sarnavka.

Smatra kako je umjesto toga trebala biti vođena rasprava o tome zašto dolazi do nasilja i kako ga učinkovito sprečavati, s obzirom da su od 2013. do danas 48 žena su ubili njihovi sadašnji ili bivši partneri.  “To je probleme a ne ovo na što se sve svelo, na priču o opasnosti do jedne riječi”, rekla je Sarnavka.

Podsjetivši kako su Konvenciju bez rasprave prihvatile i neke izrazito katoličke zemlje poput Italije i Poljske, ocijenila je kako mediji, javnost i političke stranke trebaju dići svoj glas i zaustaviti ovo “ludilo” jer Istambulska konvencija jamči povećanje standarda u zaštiti nasilja u obitelji, dok je rodna ideologija nešto što “postoji samo u glavama ultrakonzervativaca”.

Navevši UN-ovu statistiku prema kojoj će jedna od tri-četiri žene tijekom života doživjeti nasilje kao i na crne statistike u Hrvatskoj, zastupnica u zagrebačkoj gradskoj Skupštini Rada Borić ustvrdila je kako je pojam “rod”, sastavni dio i niza međunarodnih dokumenata i hrvatskih zakona.

“U Zakonu o sprečavanju diskriminacije u prvom članku stoji i ‘rodni identitet’ i ‘seksualna orijentacija’ te kada ove udruge govore protiv roda one indirektno negiraju i zakon koji je ratificiran i koji je ‘lex specialis’ i iznad je Razvojne strategije grada Zagreba. Ono što me kao zastupnicu Gradske skupštine iz lijevog bloka smeta je što se promjena dogodila doslovno preko noći. Moje pitanje je što ćemo sutra izbrisati – druge manjine, uključujući i seksualne manjine?”, upitala je.

Borić ističe kako i u Zakonu o statistici iz 2004, koji je potpisao Vladimir Šeks, 9. poglavlje nosi naziv “Rodna statistika” a ne “statistika po spolu” te zaključuje kako nas sve ovo što se događa vraća desetak koraka unatrag pri čemu će “nas neki pokušavati vratiti i dalje unatrag”.

Kad je riječ o Istanbulskoj konvenciji Borić smatra kako će ona ipak na kraju biti potpisana unatoč različitim stavovima unutar vladajućeg HDZ-a. “Mislim da će ovdje ipak prosuditi ‘da iznad popa ima Bruxelles'”, ustvrdila je.

Sarnavka pak procjenjuje kako je i to bila jedna od tema o kojoj je predsjednik Vlade razgovarao prošlog vikenda s Papom Franjom u Vatikanu. “Mislim da je premijer Plenković otišao pitati papu Franju smije li ratificirati konvenciju, jer je zbunjen”, zaključila je.

Potpisnice Otvorenog pisma – Centar za ženske studije, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI, Centar za mirovne studije CMC, Roditelji u akciji RODA, Ženska soba – centar za seksualna prava, Rada Borić i Sanja Sarnavka poručile su i kako Hrvatska potpisnica brojnih međunarodnih dokumenata, pa i Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i Deklaracije UN-a o uklanjanju nasilja nad ženama, pa udruge najavljuju da će o svemu što se događa, a posebno o protuzakonitom i zabrinjavajućem činu u zagrebačkoj Skupštini, obavijestiti sve relevantne međunarodne institucije.