EHO, Nekategorizirano

Još dva stoljeća do ravnopravnosti na tržištu rada

rad_crPrema izvješću, tek za 217 godina nestati će jaz u plaćama i na tržištu rada između žena i muškaraca, što je značajno veći broj od prošlogodišnje procjene od 170 godina.

Ako uzmemo u obzir druge indikatore kao što su zdravstvo, obrazovanje i zastupljenost u politici, za zatvaranje ukupnog rodnog jaza bit će potrebno 100 godina, prenosi Vox Feminae.

Ovo je prvi put da u izvješću WEF-a vidimo da je “polagani, ali kontinuirani napredak” prema ravnopravnosti prekinut.

Saadia Zahidi, WEF-ova voditeljica odjela za obrazovanje, rod i rad, izjavila je:

– U 2017. godini ne bismo trebali svjedočiti nazadovanju po pitanju rodnog pariteta. Rodna ravnopravnost je moralni i gospodarski imperativ. Neke zemlje to razumiju i sada već vide dobrobit od proaktivnih mjera koje su uvele kako bi zatvorile rodni jaz.”

U istraživanju su obuhvaćene 144 zemlje, a analizira se jaz između žena i muškaraca na temelju ekonomskih, zdravstvenih, obrazovnih i političkih indikatora. Nimalo iznenađujuće, na vrhu ljestvice nalazi se Island, koji je zatvorio 88% svog jaza i već devet godina je najravnopravnija zemlja na svijetu. Hrvatska zauzima 54. mjesto, BiH 66. mjesto, Srbija 72. mjesto, a Slovenija je na visokom 7. mjestu.