EHO, Nekategorizirano

Zapošljavanje mladih Roma

romi_crPodaci su to Međunarodne organizacije rada koji zabrinjavaju. Stoga je objavljen Vodič koji donosi pregled međunarodnih instrumenata i iskustava što može biti od koristi svim zainteresiranim stranama čiji su ciljevi suzbijanje raširene diskriminacije na tržištu rada, kao i siromaštva među Romima.

Krajem 2016. Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je Vodič za promociju mogućnosti za rad mladih Roma u srednjoj i istočnoj Europi. Ova publikacija je izrađena s ciljem širenja znanja među svim ključnim dionicima o pitanjima koja se tiču položaja Roma na tržištu rada i diskriminacije te ograničenosti pristupa različitim resursima i uslugama, prenosi portal Romi.hr.

– Mladi Romi su zarobljeni unutar začaranog kruga i izloženi su različitim vrstama problema, od visoke stope ispadanja iz obrazovnog sustava, dječjeg rada, nižeg stupnja razvoja vještina, poteškoća u pristupu i ostanku na tržištu rada, niske plaće do stigmatizacije koja ih još više potiskuje na margine ekonomskih aktivnosti – izjavio je Antonio Graziosi, direktor u Međunarodnoj organizaciji rada zadužen za područje središnje i istočne Europe te dodao da „promocija mogućnosti za rad za Rome signalizira nadu u bolju budućnost, prekidanje začaranog kruga siromaštva i izbjegavanje rasipanja dragocjenog ljudskog kapitala.“