Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt Roma mentori zaposlit će pripadnike romske manjine u probacijske urede

Radi zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine iz Međimurja, Ministarstvo pravosuđa i uprave počelo je provedbu Pilot projekta Roma mentora koji je u utorak predstavljen u Čakovcu.

Pilot projekt će se provoditi u okviru projekta unaprjeđenja zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz jačanje kapaciteta probacijske službe vrijednog 2,1 milijuna eura, financiranog iz Norveškog financijskog mehanizama.

Dio novca namijenjen je zapošljavanju šestero pripadnika romske nacionalne manjine s područja Međimurske županije na 19 mjeseci kao Roma mentora.

Nakon edukacije, koje će provesti češki stručnjaci s iskustvima u sličnim projektima, Romi mentori će pružati potporu u radu probacijskim uredima, policiji, Zavodu za zapošljavanje, Zavodu za javno zdravstvo, Državnom inspektoratu, tijelima sustava socijalne skrb i obrazovnim institucijama.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić istaknuo je da se tim projektom pripadnike romske nacionalne manjine želi potpuno asimilirati u društvo.

“Želimo da se potpuno posvetite školovanju, da se zaposlite, da vašu obitelj odgajate u skladu s pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske”, poručio je Salapić.

Ravnateljica uprave za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero naglasila je da je to prvi Pilot projekt Roma mentora u Hrvatskoj.

“To je jedna lijepa priča gdje se pripadnici romske zajednice mogu uključiti kao pomoć različitim državnim institucijama”, rekla je Špero.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber kazao je kako od tog projekta imaju velika očekivanja.

“Omogućit će dvosmjernu komunikaciju između institucija i romskih naselja i između institucija međusobno”, rekao je Faber naglasivši da su najveći problemi u romskih naseljima siromaštvo, socijalna isključenost, loša obrazovna struktura i kriminalitet maloljetnika, što se može promijeniti međusobnom komunikacijom.

Predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar naglasila je da će Romi uvijek pružiti ruku i biti otvoreni prema svima, osobito prema onima koji su im prijatelj.