Aktualno, Nekategorizirano

Romski Radio Kali Sara Hrvatska traži suradnike, u planu i televizija

Romski Radio Kali Sara Hrvatska u ponedjeljak 23. svibnja održat će audiciju za voditelje, glazbene urednike, novinare i informatičare, a u sklopu daljnje promocije romske kulture u Hrvatskoj najavljeno je i pokretanje televizije.

Savez Roma u RH Kali Sara krajem siječnja pokrenuo je internetski radio, prvi i na romskom jeziku u Hrvatskoj, s ciljem snažnijeg uključivanja Roma u najrazličitije tokove društvenog života i njihove bolje informiranosti.

Namjera radija je omogućiti promjenu kuta gledanja široj zajednici, javnim i društvenim politikama te proširiti percepciju građana s ciljem boljeg međusobnog poznavanja i prevladavanja predrasuda, ističu u Savezu Roma.

Koordinatorica Romskog edukacijsko-kulturnog centra Ivona Beus-Richembergh ističe da radio zasad funkcionira samo kao internetski radio, iako postoje i ambiciozniji planovi informiranja romske zajednice i promicanja njihove kulture.

Radijske razgovore već snimaju i kamerama

”Namjera nam je raditi emisije o nama jer je o Romima uglavnom netko drugi dosad stvarao informacije. Planiramo tražiti i radijsku FM frekvenciju, a razmišljamo i o televiziji. Radijske razgovore s našim gostima i sugovornicima već snimamo kamerama”, kazala je.

Dodala je i kako se u promicanju romske kulture zasad služe društvenim mrežama, facebookom i instagramom s namjerom da se približe mlađoj zajednici te da je namjera projekt Radio Kali Sara Hrvatska, a uskoro i televizije, ”odraditi” korektno, profesionalno i bez pogrešaka.

Proizvodnja i produkcija radijskog sadržaja trenutno je usko povezana s redakcijom portala i časopisa Phralipen koji je u posljednjih pet godina informirao romsku zajednicu i promicao njezinu kulturu na četiri jezika – hrvatskom, romskom, bajaško-rumunjskom i engleskom, po čemu je jedinstven u hrvatskom medijskom prostoru.

(Hina)