Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavljena publikacija “Kali sara – prvih deset godina”

foto Lana SLIVAR DOMINIĆ
foto Lana SLIVAR DOMINIĆ

– Knjiga “Kali sara – prvih deset godina” koja obrađuje rad istoimene romske udruge, a danas saveza, predstavljena je u ponedjeljak u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

O desetogodišnjem radu Saveza Roma kao organizacije civilnoga društva govorio je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi te podsjetio na pothvate organizacije koji su se očitovali u poticajima i provedbi brojnih projekata.

Uspjeli smo, istaknuo je Kajtazi, zajednički obilježavati romske nacionalne praznike. To su ponajprije, naglasio je, Svjetski dan Roma pa Svjetski dana romskog jezika te Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida.

Tiskali smo Romsko-hrvatski rječnik i pokrenuli diplomski studij romskog jezika i romske kulture i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, napomenuo je dodavši da su uredili i spomen područje romskog groblja Uštica.

foto Lana SLIVAR DOMINIĆ
foto Lana SLIVAR DOMINIĆ

Bavili smo se i aktivnostima u zaštiti i ostvarenju socijalnih, zdravstvenih i drugih prava Roma, naglasio je Kajtazi podsjetivši i da su pokrenuli časopis i portala Phralipen.

Suradnica Kali sare Maja Grubišić istaknula je kako je Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali sara” proširio djelovanje te postao nacionalna koordinacija gotovo svih aktivnih romskih udruga i romskih predstavnika okupljenih u Vijećima romske nacionalne manjine koja nastavlja svoj rad s ciljem ostvarenja suživota Roma u Republici Hrvatskoj.

Predstavljanju su, između ostalih, nazočili saborski zastupnici nacionalnih manjina i zastupnik HDZ-a Ivo Stier te predsjednik Skupštine grada Zagreba Andrija Mikulić.