Hrvatska, Nekategorizirano

Veljko Kajtazi: Romi pred izbore prelaze u druge nacionalne manjine

Tražio je da to na neki način zaustave

Veljko Kajtazi, predstavnik 12 nacionalnih manjina u Novom danu televizije N1 progovorio je o tome da u Baranji Romi za nekoliko stotina kuna mijenjaju nacionalnu pripadnost, piše Tportal.

Od popisa stanovništva 2001. do 2011. broj Roma u Hrvatskoj udvostručio se jer su se Romi počeli doista tako i deklarirati. Neki se još izjašnjavaju, kaže Kajtazi, kao Bošnjaci, muslimani, Jugoslaveni…

Ipak, pred izbore, zamijetio je Kajtazi, Romi prelaze u druge nacionalne manjine.

– Ja imam neslužbene podatke. Prilikom tog saznanja, otišao sam u Osječko-baranjsku županiju i razgovarao s predstavnicima. Tražio sam da to na neki način zaustavimo. Romi imaju strateške dokumente i ostvaruju određena prava, zagarantirano im je od zapošljavanja, predstavnika u Saboru, nisu imali nikakvih razloga za nekoliko kuna promijeniti identitet.

Mislim da to nije u redu i htio sam razgovarati sa suradnicima da to spriječimo. Mislim da smo dobro reagirali… Nudila su se određena sredstva, nekoliko stotina kuna, prije promjene i poslije glasanja – tvrdi.

Kaže da je razgovarao s pomoćnicom ministrice uprave i tražio od nje pomoć.
– Mislim da je i ona reagirala, jer nemoguće je da 10-15 dana prije izbora dolazi do takve drastične promjene – dodaje za N1.

– Moje je mišljenje da moramo zaboraviti da Rome gledamo kao objekt, oni moraju biti subjekt, moraju ući u politički sustav i biti uključeni u sve procese. Unatrag nekoliko godina svi su činili bez Roma i sve bolje radili od Roma, a to nije u redu.

U žargonu nogometa, Romi moraju ući, dobiti loptu, ali ako ne zabiju gol, moraju biti odgovorni za to. Ja ću učiniti sve da za neka mjesta Romi dobiju pozicije. Romi moraju preuzeti odgovornost – poručuje.