Hrvatska, Nekategorizirano

Sisački Romi prvi u Hrvatskoj dobili sportsko igralište

foto HINA /Zvonimir Kuhtić/
foto HINA /Zvonimir Kuhtić/

– Udruženim novčanim sredstvima Grada Siska i Udruge saveza Roma u RH “Kali Sara”, u sisačkom prigradskom naselju Capraške poljane, izgrađeno je i predano na korištenje prvo sportsko igralište u jednom romskom naselju u Hrvatskoj.

U igralište za nogomet, rukomet i košarku, koje je izgrađeno u samo tri mjeseca i brže od predviđenog roka, uloženo je ukupno 500.000 kuna.

U Capraškim poljanama je oko 1300 romskih stanovnika, od kojih oko 500 djece i u svom će se naselju odsad moći baviti sportom.

“Lako je ostvariti takve projekte u lokalnoj zajednici kada imate partnera, a mi smo ga imali u gradskoj upravi. Nastojali smo izgraditi još nekoliko igrališta u većim romskim naseljima, ali zasad nismo našli partnere”, rekao je saborski zastupnik iz redova romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi prilikom otvorenja igrališta.

Dodao je da su za projekt, koji je dio operativnog programa za nacionalne manjine, dobili i potporu Hrvatskog olimpijskog odbora te izrazio uvjerenje da će svoj plan i ostvariti.

“Istodobno, u romskim naseljima nastavili smo postupak legalizacije objekata, a vjerujem da će s lokalnom samoupravom ostvariti i dogovor o povoljnijim komunalnim naknadama”, rekao je Kajtazi.

Da Grad Sisak uspješno ostvaruje projekte za nacionalne manjine, potvrdila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Tako je u Capraškim poljanama ostvaren i projekt uključivanja najmlađih u predškolske programe u dječjim vrtićima.

Osim toga, kako je rekla, Sisak je prvi organizirao prijevoz autobusima romske školske djece, a sada je prvi koji je izgradio sportsko igralište. Zaključila je kako Grad dobro prepoznaje potrebe lokalne zajednice i nacionalnih manjina.

Prilikom predaje igrališta na korištenje, gradonačelnica Ikić Baniček, Romima je darovala i nekoliko lopti.

Zadovoljstvo što je ostvaren dogovor dvije strane u realizaciji projekta, iskazao je i predsjednik Mjesnog odbora Capraške poljane Stanoje Nikolić.

Kako je rekao, velik broj djece sad će biti na igralištu, umjesto na ulici. Slijedeći korak bit će izgradnja društvenog doma, dodao je.

Svečanosti je bila nazočna i predsjednica Udruge saveza Roma u RH “Kala Sari”, Suzana Krčmar.