EHO, Nekategorizirano

Kazalište MIST završilo provedbu EU projekta „Online kazalište za djecu i mlade“

Foto: Kazališna udruga MIST

Povodom završenih participativnih aktivnosti za djecu i mlade na projektu „Online kazalište za djecu i mlade“ održana je završna konferenciji dana 18. svibnja 2023. s početkom u 16 h, u Zagrebu, u Učeničkom domu Maksimir, Trg Johna Kennedyja 9.

Projekt su provele udruge: Kazališna udruga MIST – nositelj projekta, te partneri POZOR! – Projekti i obrazovanje za održivi razvoj i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.

Provele su se online aktivnosti dramske i kazališne umjetnosti i pedagogije kojima se razvijaju socijalne, kreativne i digitalne vještine djece i mladih, te doprinosi njihovom socijalnom uključivanju, kao i poboljšanju pristupa online sadržajima dramske i kazališne umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu.

Projektom su se osmislile i provele online participativne aktivnosti dramske i kazališne umjetnosti. U aktivnostima je sudjelovalo 62 djece i mladih od 15 do 25 godina starosti, a aktivnosti su se provodile 96 dana. Organizirana su dva ciklusa. Prvi ciklus je trajao od rujna do prosinca 2022.godine, a drugi od siječnja do početka svibnja 2023. godine. U svakom ciklusu aktivnosti su se provodile s četiri grupe polaznika koji su aktivnosti pohađali jedan puta tjedno. U aktivnosti su se uključili i polaznici s oštećenjem vida, slijepe i slabovidne osobe. Također tijekom procesa provedbe aktivnosti petero mlađih od 15 godina izrazili su interes, te smo ih također uključili u aktivnosti.

Provedbu participativnih radionica su provele Iva Srnec Hamer, dramaturginja i dramska pedagoginja i Maja Kovač, glumica i dramska pedagoginja. Lana Kosovac, filmska redateljica i pedagoginja i Ivana Šalić provele su uvodne radionice kao pripremu za korištenje platformi i informatičkih alata i aplikacija o načinu snimanja, te montaži.

Tijekom projekta se izvelo 8 online završnih predstava na kojima su polaznici prezentirali svoja znanja stečena participacijom na online aktivnostima. Inovativnost se očituje u stvaranju predstave u kojoj su glumci u svojim domovima, snimaju svoje sekvence, a predstava je niz tih snimljenih sekvenci, kao da su na jednoj pozornici, a zapravo su polaznici odnosno glumci jedne grupe na nekoliko različitih lokacija. Planiralo se polaznike okupiti iz 5 gradova: Rijeke, Pule, Virovitice, Osijeka i Zagreba. No, tijekom prvog ciklusa pridružili su se polaznici iz Moravica, a tijekom drugog ciklusa i iz Gospića, Pazina, Samobora I Zaprešića.

Polaznici su snimili i osobne radove u trajanju do 3 min. I predstave i radovi polaznika nalaze se na web stranici projekta https://online-kazaliste.eu

Projekt „Online kazalište za djecu i mlade“ je trajao 12 mjeseci, od 27.5.2022. do 27.5.2023., njegova vrijednost je 484.639,82kn. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.