Nekategorizirano, Svijet

Komisija namjerava predložiti povećanje kohezijskih sredstava

Europska komisija namjerava predložiti povećanje kohezijskih sredstava u novom prijedlogu Višegodišnjeg proračunskog okvira (VFO) za razdoblje od 2020. do 2027. kako bi se pomoglo zemljama najteže pogođenim koronakrizom.

U internom dokumentu Komisije, na koji se poziva Reuters, kaže se da bi “ambiciozna i ojačana kohezijska politika” mogla biti ključna komponenta napora na pružanju potpore preko “snažnog i primjerenog VFO-a”.

U dokumentu se također kaže da su potrebna dodatna sredstva za zemlje najteže pogođene koronakrizom, a ne puka preraspodjela alokacija iz jedne u drugu zemlju.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u nekoliko je navrata izjavila da u Višegodišnjem proračunskom okviru (VFO) vidi najpogodniji instrument za suočavanje sa sadašnjom krizom, svojevrsni Marshallov plan.

Marshallov plan je američki plan obnove zapadne Europe nakon Drugog svjetskog rata, nazvan po tadašnjem američkom državnom tajniku Georgeu Marshallu.

Komisija bi do kraja ovoga mjeseca trebala objaviti novi prijedlog VFO-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje.

Zemlje članice EU-a prije izbijanja epidemije koronavirusa nisu bile ni blizu dogovora o proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Temelj za raspravu bio je prijedlog Komisije iz svibnja 2018. godine, kada nitko nije ni pomišljao na krizu ovakvih razmjera poput ove s pandemijom koronovirusa.

U tom prijedlogu iz 2018. Komisija je predlagala smanjenje sredstava za kohezijsku i poljoprivrednu politiku kako bi se na taj na taj način djelomično pokrila proračunska rupa zbog odlaska Velike Britanije. Bogatije zemlje članice, koje ulažu u proračun više nego što iz njega dobiju, tražile su da sljedeći VFO bude još manji od prijedloga Komisije.

Ministri financija zemalja članica prošli su se tjedan dogovorili da će se razmatrati osnivanje Fonda za oporavak kako bi se osigurao snažan europski gospodarski oporavak u svim državama članicama.

“Proračun EU-a morat će igrati značajnu ulogu ovdje. Zajedno s predsjednicom Komisije radim na planu i akcijskom planu kako bi se osigurala dobrobit svih Europljana i vratio snažan, održiv i uključiv rast EU-a na temelju zelene i digitalne strategije”, istaknuo je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel prošli tjedan u svojoj izjavi u kojoj je pozdravio dogovor ministara financija.

Tek treba vidjeti hoće li Fond za oporavak biti dio novog VFO-a i kako će se on financirati. (Hina)