Nekategorizirano, Svijet

Komisija nudi 20 tisuća besplatnih karata osamnaestodišnjacima za putovanje po Europi u 2018.

eu-putovanjaPokušavajući suzbiti euroskepticizam godinu dana prije izbora za Europski parlament, Europska komisija je u ponedjeljak najavila da će se od sutra 12. lipnja mladi s navršenih 18 godina moći prijaviti za jednu od 15 tisuća besplatnih karata za putovanje po Europi, prenosi Hina.

Za inicijativu DiscoverEU Komisija je namijenila za ovu godinu 12 milijuna eura, a s tim iznosom bi barem 20 000 mladih dobilo priliku za putovanje po Europi. Svakoj državi članici EU-a dodijeljen je određen broj putnih karata na temelju udjela njihova stanovništva u odnosu na ukupno stanovništvo Europske unije. U prvom krugu prijava, koji počinje u utorak, najmanje 15.000 dobitnika moći će poći na put i bolje upoznati svoj kontinent. Drugi krug održat će se u jesen 2018. i tada će se podijeliti najmanje 5000 karata.

“Inicijativom DiscoverEU mladima se nudi izvrsna prilika da istražuju Europu kroz iskustvo osobnog putovanja, na način na koji im to ne mogu pružiti knjige ni dokumentarni filmovi. Uvjeren sam da će to iskustvo pozitivno utjecati na mlade putnike koji sudjeluju u inicijativi i zajednice koje će posjetiti”, rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Komisija predlaže da se ta inicijativa i dalje razvija tijekom sljedećeg sedmogodišnjeg proračuna EU-a od 2021. do 2027., uključivši je u program studentske razmjene Erasmus. Ako to podrže Vijeće EU-a i Europski parlament još bi oko milijun i pol osamnaestogodišnjaka dobilo priliku putovati između 2021. i 2027., za što se predlaže iznos od 700 milijuna eura.

Europski parlament zauzimao se za podjelu besplatnih inter-rail karata za mlade Europljane, ali kalkulacije pokazuju da bi to bilo preskupo, stoga je ovo očito odgovor na traženje Parlamenta.

U okviru nove inicijative EU-a mladi će moći putovati pojedinačno ili u skupinama od najviše pet osoba. U pravilu će putovati vlakom, a kako bi se moglo putovati i do nedostupnijih mjesta, sudionici se u posebnim slučajevima mogu koristiti i alternativnim oblicima prijevoza, kao što su autobusi i trajekti ili, iznimno, zrakoplovi. Time će se olakšati sudjelovanje mladim osobama u EU-u koje žive u udaljenim područjima ili na otocima. S obzirom na to da je 2018. Europska godina kulturne baštine, putnici će moći prisustvovati mnogobrojnim događanjima koja će se održavati diljem Europe.

Hranu, smještaj i ostale troškove vezane uz putovanje ne pokriva Komisija, nego mladi koji putuju.

Sudionici moraju dati osobne podatke i navesti pojedinosti o planiranom putovanju. Morat će ispuniti i upitnik od pet pitanja, koji je povezan s ovogodišnjom Europskom godinom kulturne baštine, inicijativama EU-a za mlade i predstojećim izborima za Europski parlament.

Morat će odgovoriti na dodatno pitanje o tome što misle koliko će se mladih prijaviti za ovu inicijativu. Odgovori će omogućiti Europskoj komisiji da odabere kandidate. Nakon toga, dobitnici moraju krenuti na putovanje između 9. srpnja i 30. rujna 2018. Putovanje može trajati najviše 30 dana i može se posjetiti najviše četiri strana odredišta.